Ботарга е рядък деликатес и вероятно никога не сте чували за него. Но ако обичате солени, пикантни, сушени морски дарове, може да се насладите на силния, солен вкус на Ботарга.
Какво е Ботарга (Bottarga)?
Ботарга е форма на изсушени торбички с хайвер от риба, обикновено хайвер от кефал и по-рядко торбички с хайвер от риба тон.
Как се приготвя Ботарга?
След като се извадят торбичките от рибата (което трябва да се направи внимателно, за да не се спукат торбичките), се завързват с канап, след това се обвиват с морска сол и се оставят да се втвърдят за няколко седмици. Солта извлича влагата от торбичките.
През или след това време торбичките се притискат, което изстисква допълнителна течност от тях, и след това се сушат в продължение на няколко месеца във внимателно контролирани сушилни помещения. Полученият продукт е с плътна консистенция, а след продължително сушене става твърд, като твърдо сирене и може да се настърже. Цветът му варира от златисто-оранжев до наситено рубиненочервен цвят.
Как се използва Ботарга?
В Азия се приготвя печена, преди да се сервира нарязана на тънки филийки. В Италия обикновено се настъргва и се сервира върху паста с морски дарове, ризото, зеленчуци като аспержи и артишок, в салати или върху сандвичи с риба. По отношение на текстурата си азиатската версия е като полутвърдо сирене, а италианската версия е като твърдо сирене.
На какво има вкус Ботаргата?
Ботарга притежава вкус, подобен на този на сирене пармезан. Вкусът й не е прекалено рибен. Най-добре е да мислите за използването на Ботарга, като подправка. Малко количество, настъргано на ренде, е достатъчно за да трансформирате ястие от паста, ориз, пица или дори яйца. Често се нарича прошутото на морето.
Коментари