Десертите са най-сладкият елемент от кулинарния свят. Почти няма човек, който да не боготвори вкусовите изкушения, които сладкишите предлагат. С течение на времето се зараждат все по-отличителни и нестандартни рецепти за десерти, които дават възможност на ценителите на храната да преоткриват още по-запомнящи се вкусове.
В това отношение ягодовото кули добива популярност в през последните години. Какво обаче представлява то и как да го приготвите?
Ягодовото кули е крем, направен от ягоди. Той има няколко кулинарни приложения, като основно се използва като глазура на различни десерти.
Другата му употреба е като основа за десерти или слепващ крем за макарони.
За целта, първо, трябва да нарежете ягодите на ситно.
След това добавете част от тях в касерола със захарта и ги загрейте на умерен огън. Можете да добавите и малко вода. Целта е да сгъстите кулито от ягоди, като го редуцирате в котлона.
За по-бързо сгъстяване можете да добавите желатин. Ако използвате желатинов прах, то трябва да го покриете с вода и да го загреете, преди да го добавите към ягодовото пюре.
Ако използвате желатинов лист, то трябва предварително да го добавите във вода и да изстискате излишната вода, след което да загреете пюрето.
Накрая го пасирате и прецедете на едро с помощта на цедка. След това добавете към готовата смес още няколко пресни ягоди и я покрийте с фолио. Важно е да охладите ягодовото кули, преди да го използвате.
Готовото ягодово кули можете да използвате за заливка на вашата панакота, домашен сладолед или шоколадово суфле.
Коментари