Нахутът принадлежи към семейството Бобови и подобно на останалите бобови растения, той се готви най-добре след предварително накисване. Ако пропуснете накисването му със студена вода, рискувате в замяна да получите неприятни газове и подуване на стомаха.
Нахутът се накисва със студена вода за около 12 часа, като за това време той удвоява обема си. След това водата се изхвърля, а нахутът се изплаква, залива с вода и кипва. Обикновено са нужни поне 40 минути нахутът да се вари, за да бъде готов.
С вече свареният нахут може да приготвите бързо и лесно разядка от нахут с патладжан, вегетариански пилаф с нахут или салата от моркови с нахут и сирене.
Нахутът е излючително подходящ за вегетарианци, както и за хора, които спазват религиозни пости. Той се препоръчва и на онези, които страдат от стомашни смущения. Поради високото съдържание на пурини в него, той не е подходящ за хора, които страдат от подагра или камъни в бъбреците.
Коментари