Gotvach.bg»Съвети»Как се прави бозата?

Как се прави бозата?

редакция:
Как се прави бозата?

Бозата е ферментирала напитка, която съдържа 0,5% алкохол. Популярна напитка е в България.

Българите свързват вкуса на бозата със спомени за своето отминало детство и вековна традиция.

Бозата освен, че е вкусна е и доста хранителна. Тя съдържа белтъчини, въглехидрати, витамини и минерални соли.

Има данни, които показват, че бозата е била позната още в древна Месопотамия. Това показва, че бозата е позната на човечеството отпреди близо 8000 години.

Заради своя вкус, хранителни качества и благоприятното въздействие върху организма бозата е била доста популярна в Османската империя.

В миналото бозата се е правила от просено брашно. Тя е била приготвяна, като първо се е препичало брашното, а след това се е варяло в казан с вода. Това е отнемало около три часа. След като се свари сместа, се изсипвала в специално корито и се прибавяло квасец.

Така в това корито продуктите са престоявало около осем часа. След това старите майстори са слагали захар и са прецеждали получената смес. Бозата се пиела сладка или кисела. Всеки клиент е решавал сам как му е харесвала и как да му бъде поднесена.

В днешно време вместо просено брашно се използва пшеничено брашно за направата на боза.

Ето и една изпитана рецепта за домашна боза:

Необходими продукти :

вода - 5 л

брашно - 2 ч.ч.

захар - 2 ч.ч.

закваска /боза / - 1 ч.ч.

За закваската :

вода - 1 ч.ч.

захар - 1 с.л.

брашно - 2 с.л.

Начин на приготвяне :

Първо се приготвя закваската. За целта брашното се препича, като се внимава да не прегори. Бърка се постоянно. След това се прибавя захарта и водата. Разбърква се хубаво и се оставя на топло, докато шупне, като през това време пак се разбърква от време на време.

След като закваската е готова може да започнете приготвянето на бозата.

В тиган се препича брашното. Бърка се постоянно, за да не загори брашното. То трябва да стане бледорозово. След като се препече брашното, се прибавя 1/2 чаена чаша хладка вода. Разбърква се, за да се получи хомогенна смес.

Тази смес се изсипва в тенджера с останалата вода. Слага се да ври на бавен огън, като се добавя захарта и се бърка постоянно. След като заври, се оставя на котлона за още 6 - 7 минути, като продължава да се бърка. След това се маха от котлона. Оставя се да се охлади.

След като сместа е охладена се прибавя една чаена чаша от закваската, която е предварително приготвена. Съхранява се два - три дена на топло. Това е важно, за да може бозата да ферментира. След този период се съхранява в хладилник. За да ви е по - удобно може да я пресипете в шишета.

От готовата боза може да оставите една чаена чаша, за да я използвате след това за закваска.

Виж също наистина ли растат гърдите от бозата или опитай нашите рецепти за домашна боза от пшеница или боза от просо.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 2
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Този съвет още не е коментиран. Бъди първият, който ще остави коментар към него:Анонимен