Gotvach.bg»Съвети»Кои са плодовете, богати на целулоза?

Кои са плодовете, богати на целулоза?

Кои са плодовете, богати на целулоза?

Целулозата е безцветно вещество, което притежава влакнеста структура. По своята същност, целулозата е полизахарид, образуван от глюкозни остатъци. Той е и съставна част от клетъчните стени на растенията.

Целулозата е воднонеразтворимо съединение, което спада към групата на фибрите. В тази група се причисляват още желатинът, пектинът, лигнинът и слизестите вещества. Веществото целулоза е и основната част от растителната клетка, като в расителната маса се състоят от 40 до 70% целулоза.

Главната функция на веществото е да насърчава пълноценната функция на чревната перисталтика. Също така то действа благоприятно върху моторната и сектероната функция на стомаха и червата.

Поради ценните ползи на веществото целулоза, то е важно да консумираме храни с неговото участие.

Страхотен източник на целулозата са някои плодове, които носят едновременно хранителни и вкусови качества.

Кои плодове са богати на целулоза

Повечето плодове са богати на веществото целулоза. В някои от тях се съдържа едновременно целулоза и лактоза, които са необходими за поддържане на чревния баланс. Такива плодове са:

- Ананас;

- Папая;

- Пресни и сушени кайсии;

- Касис;

- Портокал;

- Ябълка;

- Круша;

- Боровинки.

Консумацията на тези плодове доставя редица предимства за здравословното състояние на организма, като най-значимият ефект е предотвратяването на дисбактериоза и подпомагане на пълноценната функция на чревната флора.

Вижте още ползи от целулозата, както и прочистваща диета с целулоза.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 1
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати