Агнешките дреболии са много вкусна част от агнето, с която се приготвят най-различни ястия. Но преди да пристъпим към тяхната топлинна обработка, задължително трябва да ги почистим много добре. Наред с всички други вътрешности, от най-сериозно почистване се нуждаят агнешките чревца и шкембето.
Нека първо обърнем внимание на почистването на агнешките чревца. Първо ги накиснете в хладка вода. След това вземете дълга сламка или молив. Вземайте по едно черво и го нанизвайте на сламката. След това хванете сламката с дясната ръка, а с лявата избутайте червото.
То трябва да се обърне напълно. Извадете сламката и измийте много добре чревцето, като по този начин почистите и останалите. След това ги обтрийте добре със сол и отново измийте. Когато сложите да ги варите, най-добре изхвърлете първата вода.
Агнешкото шкембе много добре се измива под течаща вода. Намажете го от вътрешната страна с дебел пласт вар и я втрийте много добре. Оставете да престои така 20 минути. Измийте го старателно и го трийте така, както се пере на ръка. Може и да го остържете с обратната страна на нож. Целта е да стане бяло и меко и всички мръсотии да бъдат почистени от него. След това пристъпете към по-нататъшната му обработка.
Вижте сега как да си приготвите и вкусна:
- дроб сарма;
- агнешка супа;
- или агнешка шкембе чорба.
Коментари