Gotvach.bg»Съвети»Как се обезкостява скумрия?

Как се обезкостява скумрия?

Rossi StoyanoffRossi Stoyanoff
Администратор
243
Как се обезкостява скумрия?

Скумрията е вкусна и полезна риба, която е много добър източник на витамини В3, В5 и В6, както и на селен, калий и фосфор. Широко разпространена е на пазара, евтина е и е подходяща за приготвяне по различни начини.

Ако искате да обезкостите скумрията, а имате цяла риба, вижте как можете да го направите. Първо с много остър нож разпорете корема на скумрията и извадете всички вътрешности.

Измийте добре рибата под течаща студена вода. Почистете добре черната ивица, която се намира покрай гръбната кост и отново измийте. Отрежете всички перки и хрилете. Така почистената скумрия се поставя да дъска за рязане, като гърбът ѝ трябва да е към нас.

Вземете остър нож и с хоризонтално движение движете по гръбната кост в посока от опашката към главата. На оставащата половина от скумрията се отделя костта, като се хваща с лявата ръка и се придърпва, а в дясната ръка с нож се отстранява костта от филето.

Почистват се костите по филетата и филето е готово. Филето най-лесно се приготвя на скара, след което се поднася с гарнитура от варени картофи, зелева салата или салата по избор.

Вижте и някои идеи за приготвяне на скумрия: Скумрия с кисело мляко, Скумрия яхния и Скумрия с плънка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
Общо гласували: 1
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Toshko Stoqnov
Toshko Stoqnov
Обезкостяването трябва да се извърши от главата към опашката. Тънките костици са зкривени към опашката и ако започнеш оттам ги прерязваш.
07.12.2018 14:54