Скумрията е вкусна и полезна риба, която е много добър източник на витамини В3, В5 и В6, както и на селен, калий и фосфор. Широко разпространена е на пазара, евтина е и е подходяща за приготвяне по различни начини.
Ако искате да обезкостите скумрията, а имате цяла риба, вижте как можете да го направите. Първо с много остър нож разпорете корема на скумрията и извадете всички вътрешности.
Измийте добре рибата под течаща студена вода. Почистете добре черната ивица, която се намира покрай гръбната кост и отново измийте. Отрежете всички перки и хрилете. Така почистената скумрия се поставя да дъска за рязане, като гърбът ѝ трябва да е към нас.
Вземете остър нож и с хоризонтално движение движете по гръбната кост в посока от опашката към главата. На оставащата половина от скумрията се отделя костта, като се хваща с лявата ръка и се придърпва, а в дясната ръка с нож се отстранява костта от филето.
Почистват се костите по филетата и филето е готово. Филето най-лесно се приготвя на скара, след което се поднася с гарнитура от варени картофи, зелева салата или салата по избор.
Вижте и някои идеи за приготвяне на скумрия: Скумрия с кисело мляко, Скумрия яхния и Скумрия с плънка.
Коментари