Песто е популярен италиански сос, който се приготвя по различен начин в различните райони в Италия. Световна известност има песто дженовезе, което се приготвя от пармезан, босилек, кедрови ядки, пармезан и зехтин.
Другите варианти за песто могат да съдържат маслинена паста или доматена паста, вместо босилек. В някои варианти кедровите ядки се заместват с орехови. Класическото песто произхожда от района на Лигурия, основно от град Генуа. Счита се, че сосът е бил известен още от времето на Римската империя.
Ще ви предложим невероятна рецепта за класическо песто с босилек. Необходими са ви 2 връзки босилек, 100 г пармезан, 100 г кедрови ядки, 2-3 скилидки чесън, около 200 мл висококачествен зехтин, сол и черен пипер.
Смелете босилека и кедровите ядки, добавете чесъна и пасирайте до получаване на гладка паста. Малко по малко прибавете зехтина, разбъркайте и накрая добавете и оставащите съставки. За по-автентичен вкус може да счукате продуктите в хаванче.
Песто дженовезе е чудесна идея за сос за паста, но в същото време може да се използва и за овкусяване на печени меса, както и просто да се намаже на филийка.
Вижте и още няколко идеи за песто: Песто с рукола, Песто с маслини, Песто с авокадо и Песто от броколи.
Коментари