Gotvach.bg»Съвети»Вреден ли е бакпулверът?

Вреден ли е бакпулверът?

JuliyaJuliya
Помощник Готвач
15272k
Вреден ли е бакпулверът?

Вредата от бакпулвера е силно преувеличена.

Всички мнения се основават на факта, че натриевият дихидроген фосфат, натриевият бикарбонат, натриевият дихидроген пирофосфат и други са въведени в състава на съвременния бакпулвер.

Имената са много „страшни“. И казват, че прекомерната употреба на фосфати води до дисбаланс в организма между калция и фосфора. Но добавките на тези вещества се измерват в стотни от процента и е трудно да се изчисли колко трябва да се изядат в чист вид, за да се наруши балансът.

Бакпулверът или набухвателят за тесто може да бъде вреден за човешкото тяло поради факта, че към него се добавят вредни добавки като стабилизатори, оцветители и аромати. Понякога производителите слагат модифицирано нишесте, което също прави бакпулвера вреден за организма. Хората, които имат проблем с глутена трябва да използват безглутенов бакпулвер.

Необходимо е внимателно да прочетете състава на бакпулвера на опаковката и да вземете такъв, който има по-малко вредни добавки. Ако ядете само здравословни храни, тогава можете да направите бакпулвер у дома, който няма да съдържа вредни продукти.

За да направите бакпулвер за тесто, трябва само да смесите тези съставки в посочената пропорция: 12 части брашно, 5 части сода за хляб и 3 части лимонена киселина.

Домашният бакпулвер за тесто се използва обикновено в съотношение 1 към 20, тоест за 200 грама тесто трябва да добавите 10 грама домашен бакпулвер.

Вижте още:

- Кога да използваме сода за хляб и кога - бакпулвер;

- Сода за хляб срещу бакпулвер.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 2
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати