gotvach.bg»Съвети»Как се прави разтегливо тесто?

Как се прави разтегливо тесто?

За да получите много разтегливо тесто и след печене да е на конци, трябва да знаете няколко стъпки при оформянето.

Първо тестото трябва да се меси много с ръце, а не в хлебопекарна. Когато се меси с ръце, се усеща какво още се желае, като например брашното - така ще прецените колко още е нужно да добавите, за да получите пухкава погача или други тестени изделия като козунаци.

Разтегливото тесто се постига, като се разпъва на плот, сгъва се на плик, вмъква се масло, олио или мас и се сгъва на пощенски плик, притиска се с ръце или точилка.

Когато правите козунаци, тестото задължително трябва да ви се получи много разтегливо за да получите конците характерни за перфектен козунак. Така трябва да сгъвате на голям плик поне 5 - 6 пъти, събирайте тестото на топка и удряйте тестото колкото можете повече.

Разтегливо тесто може да получите и като при самото месене и вмъкване на брашно разпънете на дълъг фитил и с ръце усуквате в две различни посоки. Отново събирайте и усуквайте на различни страни.

Друг вариант за разтегливо тесто е като разточите една кора дръпнете настрана, разточите втора, разточите трета и така стигнете до разточване на много кори - зависи колко е тестото ви. Сложете ги една върху друга и притиснете с точилката, разточете ги колкото можете повече и на края съберете всеки край към центъра.

С ръце започнете да въртите и месите но това трябва да става обезателно на набрашнен плот. Когато приключите с трудоемката част на месене и събиране на тестото, го намажете със олио и сложете в дълбока купа. Отгоре поставете стреч фолио и оставете на топло да удвои обема си.

С такова разтегливо тесто ще постигнете каквото желаете като форми и елементи на вашите печива!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 3
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати