Тази кофеинова напитка през последните 10 години придоби голяма популярност. Базирана на роденото в Италия капучино, наподобяваща латето, но с шоколадов или какаов привкус.
Името на напитката идва от "Мока" - сорт кафе, тежко кафе с плътно тяло, лек млечно-шоколадов и малко трюфелен вкус. Арабският град Мока в Йемен е родината на този сорт кафе. В общи линии рецептата представлява капучино с шоколад или какао.
Най-доброто мокачино се приготвя с току-що смляно кафе и хубаво какао или ако сте решили да го правите с шоколад - хубав, истински.
За класически Мока вкус използвайте тъмно изпечено кафе и тъмен шоколад или какао на прах. Простата и основна рецепта за мокачиното е 1 чаша прясно сварено кафе, 2 супени лъжици шоколад или какао на прах, 1 супена лъжица сметана или мляко.
Разбира се винаги може да сте експериментатори и да добавите тъмен шоколад или бял, да добавите щипка морска сол, канела, индийско орехче или чили на прах.
Подобно на капучиното, мокачиното обикновено съдържат отличителната млечна пяна отгоре, въпреки че е обичайно както при горещия шоколад, да се сервира със сметана.
Канела, канелени пръчки, какао на прах или бонбони Маршмелоу също може да присъстват в украсата.
Коментари