Gotvach.bg»Съвети»Как се прави празнична зимна разядка

Как се прави празнична зимна разядка

Тази печена зимна разядка за Коледа и Нова година е богата на вкус и много полезна! По начин на приготвяне напомня домашната лютеница, защото се прави от печени зеленчуци. Обаче в нея се включват някои съставки, които я правят много подходяща за зимата, а също и много полезна. Ето как да я приготвите.

ко използвате вече печени чушки от буркан, то извадете десет чушки и ги оставете да се отцедят от маринатата. А ако ли не, то ги измийте и подгответе заедно с 200-300 грама цвекло, 600-700 грама лук и една глава чесън.

Не белете зеленчуци, само ги измийте хубаво. На чесъна му отрежете връхната част и го оставете цял, без да го отделяте на скилидки. Застелете широка тава с хартия за печене и наредете продуктите на нея. Печете ги на 180 °C докато омекнат. Това може да зависи от размера им, както и от различните фурни, но това обикновено отнема около час.

Количествата на зеленчуците биха могли да бъдат променени според вашият вкус, разбира се. Затова ако предпочитате, можете някой от продуктите да замените на варен морков или пък да добавите ряпа или друг зимен зеленчук.

Изпечените зеленчуци се оставят да се охладят. След това се добавят в блендера, като лукът и цвеклото се обелват, а чесънът се изстисква от обелките на паста. Ако предпочитате чесънът да не е печен в тази разядка, то можете просто да нарежете на едро няколко скилидки и да ги добавите в блендера.

Също така се препоръчва предварително да нарежете цвеклото, а също и някоя от другите съставки, на кубчета, за да улесните работата на блендера.

Пюрирайте ги леко, но не напълно празничната разядка. На този етап добавете към зеленчуците в блендера сол и пипер на вкус, магданоз, тахан и по няколко лъжички оцет и зехтин или олио по ваш избор.

След това можете или да ги пюрирате до хомогенна смес, или да ги оставите по-едро смлени като домашна лютеница. Таханът не е задължителен, но с него се получава по-гъста тази зимна разядка.

Готовата разядка се изсипва в купа и е готова за консумация. По желание може да се охлади за час-два в хладилника пред това, но не е задължително – може направо да се сервира. А ако не се употребява веднага, то най-добре се съхранява в хладилника до тогава празничната зимна разядка.

Вижте още вкусни предложения за млечна разядка и разядка със сирене.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
Общо гласували: 1
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати