Доказано е, че маслините са богати на витамин Е и антиоксиданти. Много хора мислят, че маслината е вид зеленчук, но не, тя е плод.
Маслините са добър приятел за тези, които се опитват да отслабнат (но с умерена консумация). Затова всеки трябва да знае как да ги съхранява и консумира по най-добрия начин.
За съжаление, маслините се развалят, както повечето храни. Тяхната текстура (ако има наличие на мухъл върху маслината и ако видите тънък слой бяла плесен, маслините трябва да се изхвърлят), мирис и вкус се променят след определен период от време, оставяйки ги негодни за консумация.
Много фактори влияят върху срока на годност на маслините, като например тяхната производствена процедура, съставки, опаковка и как се съхраняват.
Общият срок на годност за маслини е от три до четири години от датата на производство, за неотворени буркани или консерви с маслини (трябва да се следи датата на производство, отбелязана на опаковката на маслините).
Но след като се отворят обаче, една до две седмици е идеалният период за консумацията на маслините.
Коментари