Gotvach.bg»Съвети»Как се получава медът?

Как се получава медът?

Как се получава медът?
Презареждаща се електрическа помпа за вода, USB зареждане
Практичен аксесоар за вашия дом:
Презареждаща се електрическа помпа за вода, USB зареждане
40.00 лв.

Медът е едно от най-естествените и ценни произведения на природата. Неговият вкус, аромат и лечебни свойства го правят незаменима част от човешкия живот от хилядолетия. Но как всъщност се получава медът и как пчелите изпълняват тази сложна задача?

Процесът на производство на мед е удивителен пример за сътрудничество и организация в природата.

Ролята на пчелите-работнички

Пчелите-работнички са основните участници в производството на мед. Те събират нектар от цветята, който служи като основна суровина за меда. Нектарът е сладка течност, богата на захари, която растенията отделят, за да привличат опрашители. Пчелите събират нектара с помощта на своите дълги хоботчета и го съхраняват в специална част на тялото си, наречена меден стомах.

Обработка на нектара в кошера

След като пчелите се върнат в кошера, те предават събрания нектар на другите пчели-работнички. В процеса на тази „предавка“ ензими от слюнката на пчелите започват да разграждат сложните захари в нектара до по-прости, което прави меда по-лесно усвоим и траен.

След това обработеният нектар се разпределя в малки восъчни клетки на пчелната пита. Пчелите използват крилата си, за да създадат въздушен поток, който изпарява излишната вода от нектара. Този процес на дехидратация превръща нектара в гъст, сладък мед.

Запечатване на меда

Когато водното съдържание на меда спадне под 20%, той става стабилен и устойчив на разваляне. Пчелите запечатват восъчните клетки с тънък слой восък, за да предпазят меда от влага и замърсявания. Така той е готов за съхранение и използване като храна за пчелите през зимата, когато цветята не цъфтят.

Ролята на пчеларя в добива на мед

Пчеларите внимателно събират меда, без да нарушават баланса в кошера. Те изваждат пълните рамки с мед и използват специални уреди, наречени центрофуги, за да извлекат меда от питите. След това медът се филтрира, за да се отстранят восъчните остатъци, и се поставя в съдове за съхранение или продажба.

Защо медът е толкова ценен

Медът е изключително полезен за здравето, тъй като съдържа витамини, минерали, ензими и антиоксиданти. Той има антисептични и противовъзпалителни свойства, които го правят идеален както за храна, така и за лечение на рани и заболявания. Освен това, разнообразието от вкусове и аромати на меда зависи от цветята, от които пчелите събират нектар, което прави всяка партида уникална.

Вижте още от какво пчеличките правят манов мед и разберете защо медът се захаросва, в случай че някак не знаете този любопитен факт.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

0
Общо гласували: 0
50
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Този съвет още не е коментиран. Бъди първият, който ще остави коментар към него:Анонимен