Колко калории има в печените фъстъци?

Колко калории има в печените фъстъци?
Снимка: gotvach.bg

Фъстъците са сред най-известните ядки, които всъщност не са ядки. Всъщност фъстъците са членове на семейство бобови и са много по-близки по състав до фасул и грах, отколкото до лешниците и бадемите на пример.

Важно е да отбележим, че фъстъците са доказани силни алергени и трябва да се приемат само от хора, които нямат алергия към тях.

Фъстъците имат голяма хранителна стойност. Те са богати на белтъчини, мастни киселини и въглехидрати, както и на множество витамини, но това важи в пълна сила само за суровите фъстъци, защото в процеса на печене голяма част от тези вещества се губят или променят.

Въпреки това много хора предпочитат да похапват печени фъстъци със сол, защото са изключително вкусни. Печените фъстъци са и сред най-предпочитаното мезе за уиски или бира.

Препоръчително е печените фъстъци да се консумират в неголеми количества, защото са доста калорични. По данни на нутриционистите в 100 г печени фъстъци със сол се съдържат цели 599 калории. Интересна подробност е, че в суровите фъстъци калориите са 567.

Рейтинг

4.3
Общо 3 гласували
5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати