Най-консумираното в световен мащаб месо е пилешкото месо. То е и най-разпространеното месо, на фона на свинското, което все още е слабо консумирано в редица страни. Една от основните причините пилешкото месо да е толкова широко разпространено и употребяване е неговият богат хранителен състав, който го е направил неделима част от менюто на спортисти и хора, които държат на фигурата си. Важно е да отбележим, че различните части на пилето имат различен хранителен състав, съответно и различно количество протеин се съдържа в тях.
Все пакколко протеин се съдържа в пилешкото? Най-диетичната част от пилето са пилешките гърди, като в 100 г сурови пилешки гърди с кожа се съдържат 19 г протеини. В същото количество пилешко месо, но без кожа има 21 г протеини. На този фон силно впечатление прави фактът, че в пилешкото филе няма нито грам въглехидрати, което го прави особено подходящо за диетични диети и в частност нисковъглехидратни и протеинови диети.
Пърженото пилешко филе доставя на организма 33 г протеини в 100 г месо, а печеното филе - 31 г. Почти аналогично е положението при задушеното пилешко филе, където в 100 г филе се съдържат 25 г протеини.
Количеството протеини в пилешките бутчета е една идея по-ниско, като за сметка на това в бутчето се срещат и минимално количество въглехидрати. В 100 г сурово пилешко месо от бут с кожа се съдържат около 16 г протеин, докато в бутчето без кожа съдържанието на протеини е 20 г на 100 г. Високото съдържание на протеини в пилешкото месо се запазва и при термична обработка, затова в печеното пилешко бутче без кожа има цели 24 г. Специалистите препоръчват консумацията на пилешко месо при диети за отслабване, както и за хранене по време и след боледуване.
Коментари