Пилето може да бъде сварено цяло или нарязано на порционни парчета. Освен това то може да се вари в обикновена тенджера или в тенджера под налягане, което значителни би съкратило времето за кулинарна обработка.
Ако сте решили да варите цяло пиле, трябва да имате предвид две основни неща – първо ще ви трябва по-дълбока тенджера и второ – ще се вари по-дълго време.
В стандартна тенджера едно цяло пиле се вари около 55-60 минути в зависимост от големината му. В тенджера под налягане времето за варене е около 30 минути.
Пилешки бутчета и крилца се варят около 40 минути в обикновена тенджера и около 20 минути в тенджера под налягане.
Може да добавите сол във водата, но едва 15 минути след старта на варенето. За да стане още по-вкусно и ароматно пилето може да прибавите черен пипер на зърна, корени от магданоз, моркови, лук и др. подправки.
Със сварено пилешко месо може лесно за приготвите Пиле фрикасе по тракийски или ароматна Пилешка супа с картофи и фиде.
Коментари