Gotvach.bg»Съвети»Как се обезкостява пилешко бутче?

Как се обезкостява пилешко бутче?

MarianeMariane
Джедай
254955
Как се обезкостява пилешко бутче?
Бамбукова кутия за чай с 8 секции - 31см
Практичен аксесоар за вашия дом:
Бамбукова кутия за чай с 8 секции - 31см
53.13 лв.

Като заклети почитатели на сочните пилешки пържолки на скара трябва да си признаем, че предпочитаме да си купуваме готови пържолки от магазина, защото не е лесна работа да се обезкости пилешко бутче.

Но ако все пак имате подръка пилешки бутчета и остър и тънък нож, то обезкостяването на пилешки бутчета може да се окаже не толкова трудна работа, колкото сте си представяли досега.

Преди да направите първите си стъпки в обезкостяването на пилешко бутче ви съветваме да го приберете за половин-един час във фризер, за да може то да се стегне малко, но без да замръзва. Така работата по обезкостяването ще бъде по-лека.

Има два основни начина за обезкостяване на пилшеко бутче, които ще разгледаме последователно.

При първия начин работата по отстраняване на костите на пилето започва от долния крайна бутчето.

С ножа се прави пръстеновиден разрез точно над кокалчето, за да се срежат сухожилията, концентрирани в тази част.

След това хващате бутчето с лявата ръка, така че външната му страна да е обърната към дланта, а вътрешната за гледа към вас. Внимателно промушвате ножа като игла от долния край към среднато става, като го плъзгате по кокала. С лек натиск нагоре прорязвате месото, за да се открие костта.

Хващате го за кръглата долна част на кокала и започвате да забелвате леко месото от кокала, като заобикаляте острото кокалче до по-големия кокал. По този начин обезкостявате бутчето до ставата и остава да се справите само с горната му част.

Първо с върха на ножа освобождаваме ставата. След това обръщаме бутчето и с върха на ножа прорязваме покрай горния кокал до горната става. След това забелваме месото около горния кокал, откриваме горната става и внимателно я пречупваме.

Вторият вариант за обезкостяване на пилешко бутче е аналогичен на първия, като при него обезкостяването започва от отстраняването на лопатковидната кост на горната става и последователно отстраняване на двете тръбовидни кости.

И двата варианта са лесни за изпълнение. С малко усилия получавате няколко страхотни пилешки пържолки, от които да приготвите мариновани пилешки пържоли на скара, а от кокалите може на направите вкусна пилешка супа.

С пилешки бутчета препоръчваме също да опитате от нашите рецепти за:

- пилешка каша;

- пилешко в сос;

- или вкусно пилешко с грах;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 1
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Този съвет още не е коментиран. Бъди първият, който ще остави коментар към него:Анонимен