Gotvach.bg»Съвети»Как да захаросаме ябълка?

Как да захаросаме ябълка?

Биляна ВладоваБиляна Владова
Мастър Шеф
7272k

Захаросаните ябълки са лакомство, любимо на почти всички израснали през осемдесетте и деветдесетте години на предния век. Те са един от специалитетите, предлагани от продавачите по панаирите.

Захаросаните ябълки са десерт, който се приготвя лесно и много бързо можем да зарадваме децата, които не са ги опитвали, или да припомним вкуса от детството на вече порасналите деца. Всяка една ябълка може да се захароса, но най-добре се получава с червена.

Рецептата, която ще представя, е автентична и " крадена" от жена, която ги приготвя за продаване по панаирите. Необходимо е да имаме 1 кг захар, 1 с.л. оцет, вода, сладкарска боя и ябълки. Захарта се изсипва в тенджера и се добавя оцета. Залива се с вода колкото да покрие захарта, но не и да я надвишава. Слага се на котлона да се разтопи захарта. Не се разбърква.

Когато започне да ври с помощта на шишче проверяваме дали е готова захарната смес. Потапяме шишчето и когато изстине, захарната смес полегнала по него, ако не лепне, значи всичко е готово. Следващата стъпка е слагането на сладкарската боя - може да се използва всякакъв цвят, но за предпочитане е да бъде червен.

Разбърквате леко, за да се размеси боята. Всяка една от ябълките се забучва на шишчета и така се потапя в захарния разтвор. Ябълките се подреждат една до друга, без да се допират, в тава покрита с хартия за печене. Оставят се на хладно, но не в хладилник, за един-два часа.

По желание може да ги опаковаме в целофан или да ги похапнем веднага. На хладно може да ги съхраняваме цяла седмица. Захарната ябълка връща само приятни и безгрижни спомени във всяко едно пораснало дете. Да ви е сладко и захарно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
Общо гласували: 3
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати