gotvach.bg»Съвети»Колко сол се слага на пастърма?

Колко сол се слага на пастърма?

Мариана ВидоваМариана Видова
Джедай
310951120
Колко сол се слага на пастърма?

Пастърмата е деликатес, който се радва на голяма популярност у нас. Тя се приготвя от свинско, телешко, овче или козе месо и идва на трапезата ни от турската кухня. Името на пастърмата идва от турската дума бастърма и означава притиснато месо. Приготвянето на това сурово осолено и сушено мезе не е никак трудно.

Най-важно е да се снабдите от магазина с прясно месо, което трябва да нарежете месото по дължина на мускулите, а не напречно. За осоляване може да използвате морска или готварска сол, като количеството ѝ зависи от месото и съда, в който ще го осолявате.

Самото осоляване може да стане по суха технология, където парчетата месо се налагат върху пластове сол с дебелина поне 1-2 пръста или се мариноват в солена саламура с висока плътност. Солената саламура за приготвяне на пастърма се приготвя лесно. Смесват се вода и сол, след което в течността се слага прясно яйце. Добавя се сол, докато яйцето изплува на повърхността.

Наложената върху сол или маринованата в солен разтвор пастърма се оставя да се осоли добре, като месото трябва да престои поне 48 часа в сол или поне 72 часа в солената саламура. След това трябва да се обезсоли в съд с хладка вода и да се овкуси с подправки, като обикновено се приготвя смес от сминдух, червен пипер, чубрица, кимион, черен пипер и др. Овкусената пастърма се провесва на сухо и проветриво място, където да се изсуши.

Може да консумирате готовата пастърма под формата на мезе за бира и ракия или да приготвите свинско с бира и пастърма, с което да смаете гостите си. Още рецепти за пастърма може да откриете на страницата ни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 2
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Илияна
Илияна
16.12.2015 15:11
Господин, Димитър добре сте описали всичко, но защото не написахте, най важното колко време се обесолява месото.
0
0