Как се суши чубрица?

Как се суши чубрица?
Снимка: gotvach.bg

За много домакини готвенето е немислимо, ако нямат под ръка изсушена чубрица. Чубрицата присъства като основна подправка в редица български ястия като кавърми, кюфтета на фурна или пържени кюфтета, супи, тестени изделия и др.

Разбира се, може да си купите готова изсушена чубрица от който и да е супермаркет, но няма нищо сложно в това сами да си изсушите ароматната подправка. Нужни са ви само няколко корена чубрица и търпение.

Перфектна сушена чубрица се прави на първо място от свежа и добре узряла чубрица, която трябва да се извади от земята заедно с корените. Следва да намерите подходящо място за сушенето ѝ, защото тя не бива да се суши на пряка слънчева светлина.

Най-добре ще бъде да сушите цялото растение. Това става като овържете горените с въже и закачите чубрицата на сухо и проветриво място. Добре е да я покриете отгоре с вестник, за да не се праши.

Чубрицата е готова, когато можете лесно да стриете на прах някое от нейните листенца. Остава само да свалите от растението останалите листенца и цветове, след което да ги приберете в подходящ съд.

Можете да сушите чубрица и директво върху вестници. Клоните на растението се нареждат върху вестници или хартия и се слагат върху гардебори, кухненски шкафове и др. Отгоре се покриват с вестници е когато са готови отново се изронват и прибират в подходящ съд.

Изсушената чубрица, която се съхранява правилно – в херметически затварящи се стъклени съдове, ще запази аромата си поне 2 години. Тя ще придаде на вашата мусака в нов прочит един наистина уникален аромат.

Рейтинг

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати