Как се използва петмез от рожков?

Как се използва петмез от рожков?
Снимка: gotvach.bg

Рожков е вечнозелено растение от семейството на бобовите растения, чиито плодове са затворени в дълги шушулки, всяка от които съдържа от 5 до 17 зърна, покрити със сочна каша.

Природата е създала уникален продукт в лицето на рожков, който е естествен заместител на захарта. Рожковият петмез съдържа витамини като С, В1, В2, В4, В5, В6, Е, РР, както и минерали манган, желязо, натрий, калий, фосфор, манган, калций, мед, цинк, танини, органични киселини, пектин.

От години опитните домакини приготвят петмез от рожков, който е много полезен, защото подобрява работата на сърцето и кръвоносните съдове, възстановява състава на кръвта, регулира храносмилателната система, укрепва имунната система, лекува настинки.

Освен това петмезът от рожков оказва положително влияние върху здравето на очите, насърчава загуба на тегло, повишава либидото, има лесен диуретичен ефект и е отличен заместител на кафе и шоколад.

Използването на петмеза от рожков е много разнообразно. Петмез от рожков се използва в готвенето, в медицината и дори в козметиката.

В кулинарията петмез от рожков се използва като заместител на захарта: просто малко количество петмез от рожков добавете към печено, чай, кафе, към овесена каша, извара, палачинки и дори в салата.

Петмез от рожков може да добавяте към различни зеленчукови салати.

Вкусът на петмеза от рожков е специален, трябва да свикнете с него, особено приятен е при печене.

Ако добавите петмез при печене на тортата, след топлинната обработка ще почувствате приятен вкус на шоколад и тортата ще бъде шоколадова. Може да приготвите специални сладки - ядки в сироп от рожков, обикновено с бадеми и орехи. Тези бонбони са много полезни за деца и диабетици, тъй като те не съдържат захар.

Можете да направите сладкиши от сушени плодове, ядки с добавяне на рожков петмез към тях.

Използването на петмез от рожков в народната медицина

Подходящ за лечение на възпалено гърло, кашлица и настинка .

За лечение на настинки в една чаша гореща вода, температура около 60 градуса, се разтваря една супена лъжица петмез от рожков. Изпиват са през деня 5-6 чаши от тази напитка. Тази напитка има лесен диуретичен ефект, който помага да се премахнат токсините от болното тяло. Можете също така да облекчите болки в гърлото с приготвената напитка.

Ако имате запек или диария , тогава сиропът от рожкови ще дойде на помощ. За да победите разстройствата на стомашно-чревния тракт, трябва да вземете сиропа по следния начин:

възрастни 1 лъжица петмез 4-5 пъти на ден за половин час преди хранене;

деца 2-5 години - 1 чаена лъжичка веднъж на ден;

деца от 5 до 12 години - 1 чаена лъжичка 3 пъти на ден.

Децата под 2-годишна възраст не трябва да използват сироп от рожков.

Ако страдате от безсъние, нервни разстройства, главоболие , трябва да вземете сироп и - 1 супена лъжица 5-6 пъти на ден преди хранене. Приемането трябва да се проведе 3 месеца, след това почивка 2 седмици и може да се повтори.

Използване на петмез от рожков в козметиката

Сироп от рожков се прибавя към продукти за грижа за кожата за лице и тяло. Наличието на оксиданти подмладява кожата, запазва нейната свежест и младост, намалява фините бръчки, прави кожата ви лъчиста.

Рейтинг

5
Общо 4 гласували
5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати