Калорични ли са сушените смокини?

Калорични ли са сушените смокини?

Сушените плодове са били винаги актуални. Смятани са за вкусни и диетични, защото се вярва, че съдържат малко калории. Но дали това е така?

Въпреки че е логично до известна степен това твърдение, то не се отнася до сушените смокини. Малко от нас знаят, че всъщност сушените смокини са доста калорични. В 100 грама сушени смокини се съдържат приблизително 250 килокалории, което е доста внушителна цифра. Смокините не са плодове, а са всъщност т.н. сиконии.

Сикониите са месести стъбълца, които съдържат семената и месестата част на смокиновото дърво.

Важно е да отбележим, че и пресните и сушените смокини съдържат редица съединения, полезни за човека. Освен това пресните смокини също така са и доста калорични. В процеса на сушене те губят по-голямата част от масата си под формата на изпарена вода.

Съдържанието на толкова калории прави сушените не по-малко калорични от пресните смокини. Поради загубата на вода в процеса на сушене, сушения плод става по-концентриран на питателни вещества и фибри.

Този плод се използва в направата на много сладкиши, десерти, торти. Да, вкусът е страхотен, но за тези от вас, които са на диета, не е добре да хапвате повече от 100-200 грама сушени смокини на ден. От една страна ще си осигурите достатъчно калории, от друга те са хранителни и вкусни.

Рейтинг

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати