Кои храни действат съдоразширяващо?

Кои храни действат съдоразширяващо?
Снимка: gotvach.bg

Високото кръвно налягане или хипертонията е едни от най-разпространените здравословни проблеми в света. Смята се, че от високо кръвно налягане страдат около 40 процента от хората над средна възраст. Ето защо е особено важно да се води начин на живот, която да се противопостави на това потенциално смъртоносно заболяване.

Един от начините за борба с хипертонията е чрез подобряване на диетата и включване в дневното меню на храни и напитки, които имат съдоразширяващо действие. Хората, които страдат от високо кръвно или имат фамилна обремененост с него, трябва да заложат на пресния спанак, бананите, зърнените култури и др.

След храните, които доказано понижават нивото на кръвно налягане, е вареният боб, както и останалите зърнени варива. Те са отличен източник на витамини от B групата, както и на витамин A и D.

Истински балсам за високо кръвно са варените и печените картофи, които съдържат голямо количество витамини и скорбяла. Скорбялата оказва въздействие върху еластичността на кръвоносната система и помага на кръвоносните съдове да се прочистят от образувалите се тромби.

Хипертониците трябва да включат в менюто си банани, които освен скорбяла, съдържат и голямо количество калий. Те имат способността да активизират метаболитните процеси и да прочистят кръва от натрупалите се мастни наслоявания.

В групата на храните и напитките, които имат съдоразширяващо действие, влизат още всички зелени листни зеленчуци, прясното мляко и 50 г алкохолен концентрат.

Рейтинг

4
Общо 2 гласували
5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати