Вече е дошло времето, когато можем да приготвим вкусни зелеви сарми. Сармите могат да се навият от прясно зеле, като първо листата се бланшират и отцеждат, но най-вкусни са сармите с кисело зеле.
Завиването на сарми е доста мудна работа - въоръжете се с търпение, защото си струва. Сармите могат да са постни - само с ориз и с добавка на настърган морков, гъби,стафиди, праз, лук и с всеки друг зеленчук, стига да е в добра комбинация с ориза.
Могат да се навият сарми с ориз с накълцано пилешко или пуешко месо, може и цяла пържолка да се завие в зелевите листа.
Приготвянето става по два начина: или се варят наредени в тенджера, или се нареждат в тава и печем около 50 минути до готовност в загрята предварително фурна на 180 градуса.
Нужните продукти са ясни. Нужно е средно голямо кисело зеле, ориз 1 ч.ч., кайма 300 г, лук 1 глава, червен пипер 1 ч.л. чубрица, черен пипер, сол на вкус, олио. Може да се добави и 300 мл доматен сок, но не всеки го предпочита.
Завитите сарми могат да се наредят и в глинен съд, покриват се с вода, притискат се с чиния и идва време за печенето на сармите ни - слагат се в студена фурна първоначално на 180 градуса и после се пекат около 2 часа на долната решетка на печката.
Освен с вода сармите могат да се залеят и със зелев сок, но тъй като е много солен, по-добре да смесите вода и сок в съотношение 1:1. По същия начин се приготвят и в тенджера на котлона, като времето на варене е 1 час.
Зелевите сарми се сервират залети с млечен сос - така са по-вкусни.
Коментари