Тутманикът е традиционно и много обичано българско ястие. Той представлява замесена от тесто питка, в която има сирене.
Има много други рецепти за тутманик, като например тутманик с кайма, сладък тутманик, но традиционния тутманик е със сирене, лесен и бърз за правене, също така и много вкусен.
Подходящ е както за закуска, така и за обяд и вечеря.
За традиционния тутманик със сирене са ви нужни 500 г брашно, 3 яйца, 1 жълтък, 250 г краве сирене, 1 ч.ч. кисело мляко, 120 г краве масло, 1/2 ч. ч. олио, 25 г жива мая, 50 мл вода, 1 ч.л. захар и 1 ч.л. сол.
Първо, трябва да активирате маята в хладка вода със захарта и 1 ч.л. брашно. Оставете я да шупне.
Отделно в дълбока купа пресейте брашното заедно със солта и направете кладенче. В него изсипете маята, киселото мляко и 1 яйце.
Замесете меко тесто, разделете на 3 части и го оставете да втаса за около 1 час.
В друга купа разбийте яйцата, натрошете сиренето в тях и разбъркайте.
Разтопете маслото и го смесете с олиото.
Втасалите 3 части от тестото разточете на дебела кора. Първата намажете обилно с мазнина и поръсете от сместа с яйцата и сиренето.
Втората кора сложете върху първата и отново намажете с мазнина и сместа с яйцата и сиренето.
Третата кора сложете отгоре и завийте на руло. Разделете на 8 равни части и сложете в намазнена тава, като има малко разстояние между тях.
Покрийте с кърпа и оставете тутманикът да втаса, докато удвоят обема си.
Намажете с разбит с малко вода жълтък и печете в предварително загрята на 200 градуса фурна, докато тутманикът придобие златист загар.
Вашият традиционен тутманик със сирене е готов.
Коментари