Ошавът представлява компот от различни видове сушени плодове. Традиционно се поднася на трапезата по случай Бъдни вечер. Ошавът традиционно се приготвя от сушени сливи, круши и ябълки, но към тях може да се добавят и различни други – сушени стафиди, кайсии, череши и каквото ви харесва. Всички плодове се варят и се подслаждат с мед или захар.
Основната тънкост при приготвянето на ошав е последователното добавяне на плодовете, а не едновременно. Така например сушените круши и ябълки трябва да се варят малко по-дълго време от другите плодове – около 30 минути. Сушените кайсии и сливи се варят 10-15 минути, а най-бързо се варят стафидите – те се слагат в ошава 5 минути преди да бъде свален от котлона. Тогава се слага и захарта в компота.
Вижте базова рецепта за класически ошав: 100 г сушени сливи, 50 г стафиди, 50 г сушени кайсии, 150 г сушени ябълки, 50 г сушени круши, около 3 литра вода, захар на вкус и малко лимонов сок. Измийте добре плодовете и сложете водата да заври.
Първо добавете крушите и ябълките, варете на умерен котлон около 20-25 минути, добавете кайсиите и сливите, а след около 15-20 минути прибавете и захарта и стафидите. След 5 минути компотът е готов. Сипете лимоновия сок и свалете от котлона. Оставете го захлупен с капак, за да се запарва. След това го приберете на студено място.
По желание може да добавяте към ошава мента, канела, джинджифил, сок и кора от цитрусови плодове.
Вижте още как да си направите ошав от сини сливи, ошав с дюли и ошав за Бъдни вечер. Разгледайте и нашето примерно меню за Бъдни вечер.
Коментари