Когато си говорим за рационално и здравословно хранене, червеното цвекло е задължителен продукт, който е добре да включим в нашето меню или диета.
То спада към така наречените суперхрани и това не е случайно. Такова почетно място му е отредено заради неговите лечебни и хранителни качества.
Червеното цвекло е богато на витамини С, А, РР, В1, В2, В5, В6, В9, освен това съдържа много ценни минерали, антиоксиданти, флавоноиди и каротеноиди, фолиева киселина, полезни захари, белтъчини и въглехидрати.
Този атрактивен кореноплоден зеленчук се консумира както суров - за сокове, настърган в салати с цвекло, така и печен или сварен.
Най-широко използван е когато е печен заради множеството различни вкусови комбинации, които ни позволява.
За да усетим истински и се насладим на печеното червено цвекло, трябва да знаем как да го овкусим и с какво то се комбинира най- добре.
На първо място, този зеленчук обича компанията на зехтин, лимонов сок, чесън и ядки като орехи или пекан. Вместо лимонов сок също така може да се използва и ябълков или бял балсамов оцет.
В салати, разядки, студени супи или запеканки цвеклото разцъфва и се допълва като вкус с ароматни сирена - козе, овче, пармезан. Те контрастират прекрасно с неговия леко сладникав привкус.
Като допълнителни подправки на червеното цвекло отиват черен пипер и кимион, но в много деликатни, малки количества, които просто да загатват, а не да са натрапчиви.
От свежите подправки за овкусяване на цвекло се използва магданоз, листенца от керевиз и копър.
Също така подходящи за кореноплодния зеленчук са някои семена като сусам, слънчогледово или тиквено семе. За да придадат вкус на печеното цвекло, те трябва да са леко запечени.
Сигурна съм, че с тези предложения за овкусяване на печено цвекло ще създадете своята любима комбинация и занапред по- често ще го включвате в ежедневното си меню.
Успех и добър апетит!
Коментари