Как се съхранява майонеза?

Как се съхранява майонеза?

Почти няма човек, който да не е опитвал поне веднъж в живота си майонеза. Майонезата е най-разпространеният сос в студената кухня. Прави се от жълтъци, олио и подправки, които могат да бъдат оцет, сол, горчица и лимонов сок. Без да добавите жълтъка, мазнината и лимоновия сок, майонезата никога не би се получила.

В състава на майонезата има 75 грама калории и 14 грама мазнини. В състава на майонезата, която купуваме от магазина, влизат слънчогледовото олио /поне 50 %/, захар, яйчен прах, стабилизатори / Е1412, Е412, Е415/, оцет, лимонов концентрат /около 1 %/, калиев сорбат Е202 и други. Този състав на майонезата й позволява да издържи няколко месеца, когато не е отворена.

Майонезата трябва да се държи в хладилник, а когато се отвори, трябва да се изяде в рамките на няколко дни. За да бъде съхранявана майонезата добре, тя трябва да бъде избирана правилно.

Как да изберем майонеза

- Както на всеки продукт, който избирате гледате срока на годност, същото трябва да направите и с майонезата. Ако майонезата е качествена, в нея няма да се съдържат изкуствени добавки, които изброих по-горе, както и изкуствените консерванти. Ако гледате датата на изтичане на годността, на майонезата, това също може да ви подскаже дали тя има нежелани съставки. Ако срокът на годност е дълъг, това значи, че в състава има изкуствени добавки или консерванти. Ако съставът е от естествени продукти, майонезата ще има кратък срок на годност;

- Трябва да купувате майонеза, която се съхранява в специален хладилник в магазина, а не по рафтовете;

- Майонезата задължително трябва да бъде запечатана, защото когато е отворена, нейните съставки се развалят много бързо, когато влизат в контакт с околната среда.

Съхранение на майонеза

Стандартите за съхранение на майонезата се следят редовно за доброто съхранение на майонезата и сосовете от майонеза. Според държавните стандарти, съхранението на майонеза трябва да става в специални складове. Тези складове трябва да имат вентилация, трябва да бъде добре проветрено, също така трябва да има ниска влажност, когато се съхранява майонеза. Тя не трябва да бъде излагана на пряка слънчева светлина.

Температурата, при която майонезата трябва да бъде съхранявана, е от 0 до +18 градуса. Срокът на майонезата винаги е различен - това зависи от състава и количеството консерванти, които се съдържат в майонезата. Трябва да купувате майонеза, която може да се съхранява не повече от 2-3 месеца.

Най-често купената майонеза от магазина е със следния срок на годност:

- Не повече от 1 месец при температура от 0 до +10 градуса;

- 14 дни, ако температурата варира +10 до +14 градуса;

- 7 дни при температура 14-18 градуса.

Трябва да знаете обаче, че условията, които споменахме, се прилагат за майонеза в напълно запечатана опаковка. Ако не разполагате с хладилник, майонезата може да се държи и в стая, температурата на която е под +18 градуса. Отворената майонеза, може да се съхранява единствено в хладилник. Майонезата ще остане свежа, ако температурата на вашия хладилник е между 0 до +7 градуса.

Ако решите сами да си направите домашна майонеза и се питате как може да бъде съхранявана, сега ще ви дадем яснота.

Ясно е, че в домашната майонеза няма никакви изкуствени добавки. Това значи, че срокът на годност на домашната майонеза зависи от срока на годност на продуктите, от които е направена.

Домашната майонеза трябва да се съхранява в хладилник при температура от 4 до 7 градуса, но не повече от 3-4 дни. Ако съдът, в който съхранявате майонеза, е отворен, тогава срокът на годност ще се намали от 1.5 до 2 дни, защото когато съставките на майонезата си взаимодействат с въздуха, започват да се окисляват.

Ако се съхранява на стайна температура, майонезата може да издържи само няколко часа. Ако искате да удължите срока на годност на домашно приготвената майонеза, може да добавите малко горчица. Но това ще удължи срока на годност на домашната майонеза с не повече от ден-два.

Ако решите да съхранявате майонеза във вашия фризер - то имам новина за вас - нито домашната майонеза, нито тази от магазина могат да се съхраняват във фризер. Под въздействието на ниските температури, майонезата загубва вкуса си и нейната структура се променя - разпада се на съставките си.

Трикове за съхраняване на майонеза

- Опаковката на майонезата има голямо значение за нейния срок на годност. Ако си правите домашна майонеза, трябва да я държите в стъклен съд. Когато си купите майонеза от магазина в пластмасова опаковка, когато я отворите, я прехвърлете в стъклен съд. Друг важен фактор е, че съдовете, в които съхранявате майонеза, трябва да са идеално чисти и да имат плътно прилепнал капак;

- Ако съхранявате отворена майонеза в хладилен склад, тя трябва да няма достъп до продукти, които имат силна миризма, защото тя я поема. Също така не трябва да бъде слагана до сурови месо и яйца, защото тези продукти съдържат потенциално опасни микроорганизми и могат да ускорят процеса на развалянето на майонезата;

- Ако в помещението, в което се съхранява майонезата, е с температура по-висока от 18°C и нямате възможност да я сложите в хладилник, можете да използвате фолио. То трябва да бъде намокрено със студена вода и майонезата да се опакова по такъв начин, че да няма отворено място. Когато фолиото се нагрява, отново трябва да бъде охладено. Благодарение на този метод майонезата може да бъде съхранявана в продължение на няколко дни;

- За да запазите домашно приготвената майонеза за по-дълго време, не използвайте яйца, а добавете лимонена киселина или оцет към сместа. Чесън и хрян също могат да увеличат срока на годност на майонезата. Те имат същия ефект като горчицата.

Ако знаете как правилно да съхранявате майонезата, ще защитите себе си и семейството си, защото майонезата с изтекъл срок на годност е много опасна и може да навреди сериозно на здравето ви.

Ако забележите, че майонезата отгоре е жълта, ексфолира и има нехарактерна миризма, веднага я изхвърлете.

Вижте как да си направите чеснова майонеза.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати