Какво е свински и телешки шол?

Какво е свински и телешки шол?

При приготвянето на ястия от свинско или от телешко месо е изключително важно от коя част на животното е взето месото, за да се прецени как най-точно и правилно да се приготви – печено, задушено на тих огън, изпечено на скара или запържено.

Транжирането, както на свинете, така и на телетата и главите, се различава в различните държави, но като цяло се подчинява на единни стандарти за общи зони, от които се добива месо.

При транжирането на прасе има девет основни части от него, които в процеса на разфасоване се отделят – свински врат, глава, бонфиле, котлет, горен и долен свински бут, свинска плешка и свински гърди.

Месото, което се добива от задните бутове на прасето, се нарича още шол. Свинският шол е изключително качествено и вкусно месо, с което можете да приготвите печен свински шол или свински шол с бамя.

При транжирането на теле или говеждо месо се отделя месото от предния бут, горната част на крака, месото от заден бут и седалище, месо от хълбоци, ребра, рагу, месо от гърди (брискет), врат, както и шол, който се намира в горната част на тялото, в средния сектор около гръбнака.

От телешки шол може да приготвите великолепни телешки рулца, телешки хапки в сметана или апетитно телешко месо в гювеч със зеленчуци, което да ви накара да забравите, че сте на диета. Още рецепти за приготвяне на свински шол и телешки шол може да намерите на нашия сайт.

Рейтинг

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати