Моята Стена

  • /Татьяна БаловаТатьяна Баловадобави отговор към форумната тема: За ползите от кафетопреди 9 годиниКафе пия едничко сутрин, но никога не отказвам, ако ми предложат и през деня. Много го обичам. Но освен за пиене, кафето става и за... миене. Сложете утайката от кафето в бутилката, където се е свършило млякото, добавете няколко капки веро и малко гореща вода, разтръскайте енергично и после изплакнете. Бутилката ще блесне като кристал!
  • /Татьяна БаловаТатьяна Баловадобави отговор към форумната тема: Кой продукт с коя подправка си отива?преди 9 годиниПо принцип, преди да се захване с готвенето, човек си прочита рецептата и там пише каква подправка се използва. Обаче. Тук ще ти кажа кое с кое НЕ си отива: сладкиши - с чесън, оцет, хрян, копър, чубрица, джоджен, черен пипер, червен пипер, бахар, дафинов лист, лют червен пипер, целина, пашърнак и т.н. Свинското не си пада по копъра, също както и телешкото. Представяш ли си риба с джоджен? А леща с ванилия?
  • /Татьяна БаловаТатьяна Баловадобави отговор към форумната тема: Хитринките в кухнятапреди 9 години, преди 9 годиниЕто някои правила, които съм си написала в собствената готварска книжчица.
    Правило № 1.
    Ако не сте в настроение, не се захващайте с нищо, камо ли с готвене. Манджата ще стане досущ като настроението ви. Гответе, само ако това ви доставя удоволствие!

    Правило № 2.
    Не гответе от днес за до края на седмицата. Вие ще ядете ли в събота нещо, което е сготвено още миналия понеделник?

    Правило № 3.
    Не гответе в големи съдове.

    Правило № 4.
    Покрай готвенето не се занимавайте с нищо друго, което да поглъща вниманието ви изцяло и задълго. Е, това обяснява произхода на думата “загоритенджера”.

    Правило № 5.
    Когато експериментирате, все пак се придържайте към основните изисквания на рецептата. Задължителните неща са: основните продукти, начинът им на обработка и последователността на приготвяне. А незадължителните: допълнителните продукти, количествата, начинът на сервиране, видовете подправки. Моята баба казваше: когато сипваш сол и оцет, хубавичко си отваряй очите. Когато сипваш захар и масло, можеш и да си ги позатвориш.

    Правило № 6.
    Ако не сте заможни, използвайте тенджера под налягане. Тя пести време и ток.
    Ако сте заможни, използвайте глинено гърне. В него ястията стават като в тенджерата под налягане, само че много бавно и срещу солидна сметка от “Електроснабдяване”.

    Правило № 7.
    Не си купувайте евтини продукти, за да замените с тях вкусните скъпи. По-добре си купете по-малко, но качествено. Не заменяйте маслото с маргарин или олио. Подобна замяна прилича на това да замените тиквата с картофи, доматите – с чушки, ягодите – с бонбони, захарта – със сол.

    А сега хитринките:
    За да не загори млякото, варете го на водна баня.
    За да запазите по-дълго по-голямо количество прясно мляко, бутилирайте го в стъклени бирени бутилки, затворете го съз затварачката с бирени капачки и го стерилизирайте в дълбока тенджера за 1 час. Така ще стои в хладилника дни наред.
    За да измиете лесно въпросните бутилки след като употребите млякото, изсипете в тях утайката от кафеника, добавете няколко капки веро и малко гореща вода и разтръскайте енергично. После просто изплакнете с топла вода.
    За да не се спукат яйцата при варене (освен за Великден, защото на тях им предстои боядисване), пробийте с игла малка дупчица откъм тъпата им страна. Така въздухът в тях, който всъщност при варенето се разширява и ги пука, ще има откъде да излезе.
    Ако ще стерилизирате буркани в метален съд (тенджера или казан) на дъното сложете някаква изолация - дебел парцал или дървена подходяща скаричка. Така стъклото ще се поотдалечи от горещото дъно и няма да има изненади с плуващи плодове и стъкла в казана.
    Бакпулвер се прави от равни части сода и лимонтозу.
    Ако нямате газирана вода, с която да напръскате баницата преди печене, разтворете малко лимонтозу в чашата с вода, после добавете малко сода. Правете го над мивката, защото шупва изведнъж, но пък ето ви я газираната вода!Апропо, в училище имах тройка по химия, но каквото научих, ми върши работа.По физика също имах тройка, обаче знам, че яйцата се сваряват за различно време на различна надморска височина. Аз например ги обичам с много мекичък в средата жълтък. На 600 метра (София е на 500) надморска височина това става за 6 минути от момента на завирането им. На морето обаче ще трябват около 4-5 минути. А на Мусала ще трябва да ги варите поне 20 минути. И за да не си мислите, че по всичко имам само тройки, ще кажа (колко съм скромна!), че дипломата ми за средно образование е 5,57, а за висше - малко над 5.
    Колкото до мерките и теглилките (колко супени лъжици захар са 40 грама например), ще си поговорим, ако има такава форумна тема или друг път.
  • /Татьяна БаловаТатьяна Баловадобави отговор към форумната тема: Обичате ли синьо сирене?преди 9 годиниОоо, синьото сирене, особено което е с по-мек вкус (има едно чешко например и едно германско на триъгълничета в полукръгла кутия) е супер. Много е добро, прибавено към сос за панирани в сусам пилешки хапки, много е добро в спагети Карбонара, много е ефекто на коктейлни хапки, но обработено така: натрошаваме го с вилица, направо го смачкваме, и го смесваме с кутийка меко сирене "Филаделфия" натурално. Може да добавим и някоя лъжица сметана.Така хем вкусът му става още по-мек, без обаче да се губи, хем лесно се маже.
  • /Татьяна БаловаТатьяна Баловадобави отговор към форумната тема: Използвате ли маргарин?преди 9 годиниИ аз използвам маргарин, но много предпазливо и по малко и само когато правя онзи "най-лесният кекс на света", публикуван тук. От това, което чета за него, ми е ясно, че май единственото му предимство е ниската цена.
  • /Татьяна БаловаТатьяна Баловадобави отговор към форумната тема: Коя в любимата ви риба за хапване?преди 9 годиниАз имам особено отношение към рибата. Най-обичам да я ловя, по-малко обичам да я чистя и най-мразя да я пържа. Но определено обичам риба. Ако ми сложат една голяааама маса с всички възможни видове риба, приготвени по всички възможни начини, първо ще посегна към топлопушената есетра. Между пържена пъстърва и пържен сом ще избера пъстървата най-напред, но и от сома няма да се откажа. Панирана бяла риба (сладководна) и панирано филе от бял амур никак не са за пренебрегване.Шаранък с орехова плънка за Никулден е незаменим. Колкото до морските деликатеси, змиорка съм хапвала от консерва преди 100 години и много ми хареса. Веяният паламуд се топи в устата. Леферът на фурна е просто фантазия, а за калкана да не говорим. Между другото един съвет. Веднъж, когато бях наловила 98 уклея, та чак мивката се напълни с рибки, които трябваше да чистя, изобретих бърз и лесен начин за тая работа и оттогава почти всичката не много едра риба я чистя така - срязвам коремчето от аналния отвор към хрилете не с остър нож, а... с ножица! Става бързо и е напълно безопасно. Ножица ползвам, и когато чистя кожата на костура. Ето как: отрязвам главата, остригвам гръбната перка и после с ножицата първо от едната, а после и от другата страна на въпросната перка плътно-плътно до нея внимателно кръцкам кожата от главата към опашката. Одирането след това е абсолютно безпроблемно.
    Но да продължим: сьомга, кета, чига при всички случаи са по-добри от скумрия. Аз скумрия направо не понасям, освен ако не е топлопушена и в малки количества. Хубава рибка е барбуната, но черноморската е малко дребна, а средиземноморската, ако изобщо я има, е замразена. Супер сандвичи стават с аншоа, но вече не виждам да я продават в големи тенекии просто осолена и добре узряла. Пробутват ни я само в някакви малки бурканчета, на филенца и на такава цена, на каквато по едно време беше черният хайвер. Мерси!Изобщо темата "Риба" може да се обсъжда дни наред, затова спирам дотук. Да не досаждам.
  • /Татьяна БаловаТатьяна Баловадобави отговор към форумната тема: Ползвате ли често готови кори за баница?преди 9 годиниЗа да изберем "правилните" кори, първо трябва да сме наясно какво ще правим. За баклава например добри са "Сърбиянка" и "Биляна" - те са подсушени с брашно, а не с нишесте, което за баклавата е много важно. За по-мокри плънки - яйца с кисело мляко и сирене, яйца с праз и сирене, щрудел - са добри "Одрински", с тях тези баници стават перфектни. За наложена баница стават всякакви фини кори, фините кори също са идеални за млечна баница, но първо трябва да се позапекат до розово. Мен много ме е яд, че не се продава истинско бутер-тесто, разслоено не с маргарин или не знам каква си там мазнина, а с истинско масло. Тия производители къде дремят не ми е ясно. Абе направи едно такова тесто, независимо колко ще струва, и виж дали няма да върви на пазара. Но недей да мамиш потребителя, сложи наистина краве масло!
  • /Татьяна БаловаТатьяна Баловадобави отговор към форумната тема: Какъв кашкавал използвате?преди 9 годиниМного добър, но рядко срещан кашкавал е "Родопчанка" смес краве и овче мляко. Най-близък по вкус е до някогашния Балкански кашкавал.
  • /Татьяна БаловаТатьяна Баловадобави отговор към форумната тема: Използвате ли продуктите на Д-р Йоткер?преди 9 годиниДа, използвам желатин на Йоткер, а също ромовата есенция. Много са качествени!
  • /Татьяна БаловаТатьяна Баловадобави рецептата: Туршия от рижикипреди 9 годиниТуршия от рижикиТуршия от рижики29.01.2016Мариновани гъби
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest