Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Известни арабски салати

Известни арабски салати

Табуле

Салатите в арабския свят са много разпространени, но това, по което се отличават от европейските, са подправките. Няма правила, по които да те бъдат смесвани, и в повечето случаи към салатите се добавя голямо количество от тях.

Друго характерно за арабските салати е че при приготвянето им, с изключение на крайбрежните арабски държави, почти никъде не присъства рибата като продукт, но за сметка на нея много популярни са зеленчуковите салати от патладжан, тиквички, булгур и естествено разнообразните подправки и дъхави треви в тях. Ето как да си приготвите 2 от най-известните арабски салати:

Табуле (салата от булгур)

Необходими продукти: 220 г булгур, 3 лимона, 4 домата, 110 мл зехтин, сол на вкус, по няколко стръка пресен лук, пресен магданоз и прясна мента

Начин на приготвяне: Булгурът се накисва в достатъчно вода и се почиства. Оставя се да се отцеди. Зехтинът се смесва със сока, изцеден от лимоните, и се подправя със сол. Доматите и лукът се обелват и се нарязват на ситни кубчета. Смесват се с нарязаните пресни подправки. Булгурът се подсушава, изсипва се към доматената смес и се овкусява със зехтина и лимоновия сок. Всичко отново се разбърква, оставя се да престои 10 минути, за да попият подправките, и се сервира.

Салата с аромат на кимион

Арабска салата

Необходими продукти: 2 патладжана, 2 домата, 1 червена сладка чушка, 1 люта чушка, 1 глава кромид лук, 3 с. л. зехтин, 1 ч. л. кимион, 1 ч. л. червен пипер, няколко стръка пресен магданоз и кориандър, сол на вкус

Начин на приготвяне: Лукът, доматите, патладжаните и сладката чушка се нарязват на не много ситни кубчета, а пресните магданоз и коринадър на колкото е възможно най-ситно. Зехтинът се загрява и в него последователно се запържват лукът, чушката и патладжанът.

Всички продукти трябва да придобият златист цвят, след което към тях се прибавят доматите, нарязаната на ситно люта чушка и сухите подправки. Оставя се да къкри около 15 минути и се поръсва в магданоза и коринадъра. Престоява още 5 минути, разбърква се, сипва се в подходящ съд, изчаква се да изстине и така приготвената салата е готова за сервиране.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest