gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Опасна ли е прекалената консумация на мляко?

Опасна ли е прекалената консумация на мляко?

Опасна ли е прекалената консумация на мляко?
Универсален панер-органайзер за отцеждане - 45 см - зелен
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсален панер-органайзер за отцеждане - 45 см - зелен
5.90 лв.
Виж ››

Известно е, че млякото предпазва костите от фрактури, тъй като съдържа витамин D. Но учени от университета Упсала в Швеция предупреждават, че прекомерният прием на мляко може да бъде опасен за здравето, тъй като някои видове захар в млякото увеличават риска от възпаление.

Проучването показа, че пиенето на повече от три чаши мляко на ден не може да защити костите от фрактура и в същото време увеличава риска от ранна смърт. Експертите предполагат, че някои видове захар, съдържащи се в млякото, могат да увеличат риска от възпаление и оксидативен стрес, които увреждат клетките на тялото.

По време на изследването на животни беше установено, че консумацията на голямо количество лактоза и галактоза, съдържащи се в млякото, е свързана с увреждане на клетките, нарушен имунитет и преждевременно стареене.

За да проведат проучване върху хора, учените са изследвали 61433 жени и 45339 мъже, които са отговорили на въпроси за консумацията на 96 храни, включително мляко, кисело мляко и сирене.

Жените са били проследявани средно 20 години, през които са починали 15541 от тях, а при 17252 е имало фрактура (в 4259 случая счупване на бедрото). Резултатите показват, че консумирането на големи количества мляко не намалява риска от фрактура на костите, а жените, които пият повече от три чаши мляко на ден (средно 680 мл на ден), имат два пъти по-висок риск от преждевременна смърт, отколкото жените, които са пили една чаша мляко на ден (около 200 мл).

Опасна ли е прекалената консумация на мляко?

Мъжете са били проследявани средно 11 години, по време на които 10112 са починали, а 5066 са с фрактура (при 1166 случая на фрактура на бедрената кост). Прекомерната консумация на мляко от мъжете също е свързана с повишен риск от смърт, макар и значително по-ниска от тази на жените.

Анализите на кръвта и урината показват, че прекалената консумация на мляко е свързана с биомаркери на оксидативен стрес и възпаление. За разлика от това, консумацията на големи количества нисколактозни млечни продукти, като сирене и кисело мляко, намалява смъртността и фрактурите, особено при жените.

Въпреки това, шведските учени отбелязват, че тяхното проучване не установява причинно-следствена връзка, така че са необходими допълнителни тестове, преди да се препоръча да се ограничи приемът на мляко.

Въпреки резултатите, хората все още трябва да се придържат към балансирано хранене на петте ключови групи храни, от които млякото и млечните продукти са важни, казват експерти.

Последните проучвания поставят под въпрос предполагаемите ползи от кравето мляко. Противно на общоприетото схващане, прекомерната консумация на краве мляко може да навреди на здравето.

Кравето мляко и млечните продукти са сред най-консумираните храни в света наред с яйцата, свинското месо, пилешкото, телешкото. Прясното мляко е един от най-употребяваните продукти всеки ден.

Само си помислете за сутрешното кафе, към което добавяте мляко. Или черния чай, който също приемате с мляко. Ами всички онези рецепти за торти, пухкави палачинки и млечни кремове, в които се слага мляко?

Защо прекомерната консумация на мляко е вредна?

В наши дни се използват нови техники за изкуствено развъждане на крави. Например се използват антибиотици, генетично се подбират породи, храненето на кравите е различно. Животните се третират с хормони на растежа. Тези промени стигнаха до там кравите да произвеждат впечатляващите повече от 15 литра мляко на ден. Само за сравнение в миналото една крава на ден давала малко над 2 литра мляко.

Невероятно е да видите как кравите са увеличили производството на мляко.

Въпреки че изкуствените развъдни техники са донесли много икономически ползи за млечната промишленост (само си представете колко е нараснало приготвянето на сирене), истината е, че тази промяна има последствия за хората.

През годините са проведени няколко проучвания за влиянието на консумацията на краве мляко върху здравето, а изводите съвпадат по отношение на неговия ефект върху организма.

Неотдавнашно проучване в Харвардския университет подчерта ефекта на този продукт и заключи, че съществува връзка между прекомерната консумация на краве мляко и появата на различни заболявания.

Мигрена

Изследванията показват, че пациентите с мигрена са имали значително намаляване на симптомите, когато са спрели да пият краве мляко. При някои главоболието е намаляло още след първите две седмици, в които се отказват от консумацията на мляко и сирена.

Запек

Лактозната непоносимост е една от причините за запек, както при деца, така и при възрастни. Ако спрете консумацията на мляко и увеличите консумацията на плодове, зеленчуци и фибри, този проблем ще бъде решен. В случай че не можете да се откажете от прясното мляко, можете да го замените с растително мляко. Има чудесни алтернативи на млякото.

Видове рак

Наличието на хормони и други вещества в кравето мляко повишава риска от поява на различни видове рак като рак на стомаха, рак на гърдата, рак на яйчниците, рак на простатата, рак на белите дробове, рак на тестисите.

Катаракта

Изследванията показват, че хората, които консумират краве мляко и неговите производни, развиват катаракта по-често от тези, които ги избягват. Този проблем е свързан със съдържанието на лактоза, които засягат повече женското население.

Хронична умора

Проучване от миналия век на деца от Ню Йорк сочи, че за още една вреда от прекалената консумация на мляко - нараства с 44, 3% риска от страдане от хронична умора.

Алергия към мляко

Алергиите към кравето мляко са класифицирани като защитен механизъм на имунната система. Проучвания разкриват, че алергичните реакции могат да се появят веднага или да се бъдат забелязани след няколко часа или дни.

Много хора смятат, че обезмасленото мляко е по-здравословно, но според учени от Харвард то също има своите вреди, те препоръчват такъв тип млечна напитка да се избягва. Нека да преминем и към другите вреди на прекалената консумация на прясното мляко.

Други 17 заболявания, свързани с вредите от прекалена консумацията на краве мляко:

- ревматоиден артрит;

- остеоартрит;

- астма;

- аутизъм;

- язвен колит;

- синдром на раздразненото черво;

- диабет тип; I

- болка в корема;

- болест на Крон;

- коронарна болест на сърцето;

- множествена склероза;

- анални фисури;

- непоносимост към лактоза;

- лимфом;

- проблеми със съня;

- пептична язва.

Внимание статията за последиците от прекомерната консумация на мляко е с информативен характер. Помнете, че всеки организъм е различен и за един млякото може да е полезно, а за друг вредно. Не си назначавайте диети и самолечение без консултация с лекар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest