Един от продукти, които можете да приготвите по най-различни начини, е оризът. Подправките са неизменна част от всяка една рецепта и ако пропуснете да сложите от тях, то накрая не чакайте някой да ви благодари за поднесеното ястие.
Оризът поема много лесно от подправките и билките, които му добавяте. Така лесно можете да го промените, и то не само на вкус, но и на цвят.
Ще споделим с вас какви подправки да добавяте към ориза спрямо това какъв вкус искате да постигнете накрая.
Какви подправки си пасват отлично с любимия ни ориз?
Ако искате да постигнете по-испански вкус, добавете малко доматен сос, чили, чесън, кимион или лук.
Италианският вкус се постига лесно с малко Песто и босилек. Тези две съставки са необходими за приготвянето на вкусно италианско ризото.
Хората, които обичат белия ориз, могат да го овкусят по страхотен начин, ако към него добавят малко масло и соев сос, докато оризът е все още топъл. Ще се получи божествено вкусно ястие с азиатски привкус, което няма нужда от нищо друго, освен от чаша изстудено вино.
Много от готвачите у нас избират да добавят към ястията с ориз мащерка, магданоз, риган, чубрица, червен пипер и други. Но този вкус се доближава най-вече до българската кухня.
Към персийските ястия например, ако не добавим шафран, няма да са завършени. Тази подправка е задължителна, когато става въпрос за приготвянето на ориз. Може също на финала ястието да се поръси с риган, розмарин и копър.
За да направите ориз по индийски, задължителни подправки към ориза са куркума, къри, кимион, дори кардамон.
Ако искате да експериментирате и не ви липсва желание за това, пробвайте с различни комбинации от подправки. Само така може да разберете кой вкус най-много допада на вас самите и на близките ви.
Ароматни комбинации в ориз може да откриете още в тези апетитни предложения за:
- пилаф;
- постни пълнени чушки с ориз.
Коментари