Един от градивните елементи за клетките - протеинът, е от съществено значение за цялостното здраве, независимо от възрастта на човека. Абсолютен мит е, че само културистите или тези, които редовно ходят на фитнес, се нуждаят от протеини. От косата, през ноктите, до много от хормоните в тялото ви зависят от протеина.
Притеснени за ежедневните нужди от протеини, много от нас търсят лесно достъпни протеинови добавки и барчета. Често смятаме, че естествените източници няма да могат да задоволят ежедневните ни белтъчни нужди, особено за тези, които са вегетарианци.
Въпреки че навярно смятате, че има малко възможности за вегетариански протеин, има една храна, която обичаме и която не само е богата на протеини, но е и добър източник на калий, магнезий и желязо – нахут.
Нахут под формата на вкусен хумус
Това разпространено в Близкия изток ястие със сигурност има място в нашето сърце. Хумусът е чудесен начин за използване на нахут заради съдържанието на протеини. Забравете за майонезата като гарнитура или дип! Бихме искали да ви запознаем с тази веганска разядка, ползите за здравето от нахута и други съставки в рецептата, които включват:
• Борба с възпаленията;
• Подобряване на нивата на кръвната захар;
• Намаляване на риска от сърдечни заболявания;
• Отслабване.
Салати с нахут
Ако не сте готови да преминавате през сложни рецепти за създаване на здравословни и вкусни салати, този протеин може да ви помогне. Добавете сварен нахут към вашата ежедневна салата. Той ще я направи по-засищаща и пълна с протеини. Също така ще върви с обикновен дресинг от сол, черен пипер и лимонов сок без олиото и ще ви накара да се чувствате сити за по-дълго време.
Супи с нахут
Да, можете да направите супа от нахут много лесно. Всъщност такава се сервира като деликатес в много индийски ресторанти и заведения. Можете да използвате бульон от нахут, за да придадете на супата си индийски вкус с меки подправки и щипка лайм. Помага за борба с възпаленията, като по този начин повишава имунитета и регулира нивата на кръвната захар.
Коментари