Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Ползи от консумацията на шведска ряпа и как да я приготвим

Ползи от консумацията на шведска ряпа и как да я приготвим

Готвене на шведска ряпа

По света има много и най-различни зеленчуци, някои от които дори не сме ги чували в България. Тук ще поговорим за един такъв зеленчук, който се казва Брюква, Рутабага или по-разбираемо - шведска ряпа. Ще поговорим за това какво представлява тази ряпа, какви са нейните характеристики, какви са нейните ползи за здравето и как можем да си я приготвим, ако се сдобием с нея.

Дори самият Гьоте е бил очарован от всички ястия, сготвени с този зеленчук. И така, нека да видим защо. Кои са ползите на шведска ряпа и как да я приготвим.

1. Характеристика на шведската ряпа

Брюква е вид кръстоцветен зеленчук, който е от семейството на ряпата. Много често се случва шведската ряпа да бъде сбъркана с обикновената, но разликите между тях са доста. Това е кореноплод, който много наподобява ряпа външно. Грудката е добита след кръстосване на зеле и ряпа. За родина на Рутабага се смята Северна Америка. Може да бъде срещната с много и най-различни имена като жълта ряпа, шведска ряпа, руска ряпа, сладка ряпа. Формата на този вид е кръгла. На цвят кората е лилаво-зелена, а нейната вътрешност е жълто-оранжева, което е отличителното на този кореноплоден зеленчук. Вътрешната част на тази ряпа може да бъде сготвена като картоф - може да се свари, да се изпече или да се направи на пюре.

2. Състав на шведска ряпа

Ползи от консумацията на шведска ряпа и как да я приготвим

Рутабага съдържа много минерали като манган, калий, фосфор, магнезий, калций, желязо, цинк.

Съдържа и много витамини като С, Е, К, както и всички витамини от група В.

Освен всичко друго, в този вид ряпа се съдържат каротеноиди и гликозинолати.

3. Ползи от шведска ряпа

- Помага за борба с рака и предпазва от неговата поява - голямото и разнообразно количество антиоксиданти в шведската ряпа я прави изключително полезна, когато става дума за борбата с туморни образувания. Глюкозинолатите, съдържащи се в шведската ряпа, са много редки съединения, в чиито състав влиза сяра. Научно доказано е, че тези съединения влияят много добре на тумори, образувани в тялото. Антиоксидантите, които съдържа тази ряпа, помагат в борбата с окислителните процеси в организма, които се получават от вредните свободни радикали;

- Забавя стареенето на организма - всички зеленчуци, които влизат в семейство Кръстоцветни, в това число и ряпа Брюква, помагат много в забавянето на процесите, причиняващи стареене. Много помагат на нашите клетки правилно да се регенерират, да се делят и да могат да образуват здрави тъкани. Това е важно не само за това, че кожата ще изглежда млада, а помага и на всеки един орган от нашето тяло;

Шведска ряпа, Брюква, Рутабага

- Шведската ряпа помага за по-добро храносмилане - в шведската ряпа се съдържат голямо количество фибри, а това много помага за по-добро храносмилане. Тя помага много при запек и стимулира по-добрата работа на червата;

- Подсилва и стимулира имунната система - както казахме малко по-горе, в Рутабага се съдържа витамин С, а това е важно за борбата с различни инфекции и микроорганизми, носещи болести. Освен за по-добрата работа на имунната система, витамин С помага и за синтеза на колаген, който е от съществено значение за здравето и регенерацията на кожните тъкани, мускули, сухожилия и хрущяли;

- Помага за понижаване на високо кръвно - това се дължи на високото съдържание на калий, който пряко влияе върху кръвното налягане. Освен всичко друго Брюква помага и за понижаване на холестерола;

- Ускорява метаболизма - шведската ряпа много помага в борбата с килограмите, защото ускорява метаболитните процеси в тялото. Тази ряпа съдържа много растителни протеини, което я прави много подходяща за вегетарианци и вегани. Аминокиселините в състава на шведска ряпа помагат за правилния растеж и делене на клетките;

- Предпазва от остеопороза - шведска ряпа съдържа много цинк, калий, магнезий, манган и фосфор, а тези минерали имат важно участие в изграждането и регенерацията на веществото, което изгражда костите;

- Помага и за предпазване от диабет - в тази ряпа има много малко съдържание на въглехидрати, което я прави много подходяща за включване към диетата на хора, страдащи от диабет. Тя съдържа нишесте и много фибри, а това е превенция за скокове на кръвната захар;

4. Кой не трябва да консумира шведска ряпа

Шведска ряпа

Въпреки всички ползи, които изброихме по-горе, има случаи в които консумацията на шведска ряпа е забранена, а ето кои са те:

- Когато се консумира в големи количества, това води до образуването на газове;

- Когато имате хронични заболявания, имате възпаление на храносмилателната система, трябва да избягвате консумацията на шведска ряпа. Това е, защото фибрите, съдържащо се в броквата предизвикват дразнене в лигавицата на стомаха;

- Има вещества в състава на тази ряпа, които са вредни. Те се намират на върха на ряпата. Ако имате слаба имунна система, те могат да причинят натравяне;

- Когато имате възпаление на пикочния мехур, не трябва да консумирате тази ряпа, защото тя засилва симптомите;

5. Кулинарна употреба на шведска ряпа

- Ястията, които биват приготвени с шведска ряпа, са много вкусни, полезни са и много разнообразни. Ряпата може да бъде част от вкусни супи, салати с ряпа, пудинги, гювечи. Може, както казахме по-горе, да бъде сварена, изпечена или да се направи пюре от ряпа.

Тази грудка може много добре да заеме мястото на ряпата, защото в нея също се съдържа захар. Ряпата е много добър заместител и на картофите, но както казахме, в нея има много малко въглехидрати;

- Можете да си направите много вкусна салата с тази ряпа, просто трябва да я настържете, да я посолите и да добавите лимонов сок и олио.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest