По света има много и най-различни зеленчуци, някои от които дори не сме ги чували в България. Тук ще поговорим за един такъв зеленчук, който се казва Брюква, Рутабага или по-разбираемо - шведска ряпа. Ще поговорим за това какво представлява тази ряпа, какви са нейните характеристики, какви са нейните ползи за здравето и как можем да си я приготвим, ако се сдобием с нея.
Дори самият Гьоте е бил очарован от всички ястия, сготвени с този зеленчук. И така, нека да видим защо. Кои са ползите на шведска ряпа и как да я приготвим.
1. Характеристика на шведската ряпа
Брюква е вид кръстоцветен зеленчук, който е от семейството на ряпата. Много често се случва шведската ряпа да бъде сбъркана с обикновената, но разликите между тях са доста. Това е кореноплод, който много наподобява ряпа външно. Грудката е добита след кръстосване на зеле и ряпа. За родина на Рутабага се смята Северна Америка. Може да бъде срещната с много и най-различни имена като жълта ряпа, шведска ряпа, руска ряпа, сладка ряпа. Формата на този вид е кръгла. На цвят кората е лилаво-зелена, а нейната вътрешност е жълто-оранжева, което е отличителното на този кореноплоден зеленчук. Вътрешната част на тази ряпа може да бъде сготвена като картоф - може да се свари, да се изпече или да се направи на пюре.
2. Състав на шведска ряпа
Рутабага съдържа много минерали като манган, калий, фосфор, магнезий, калций, желязо, цинк.
Съдържа и много витамини като С, Е, К, както и всички витамини от група В.
Освен всичко друго, в този вид ряпа се съдържат каротеноиди и гликозинолати.
3. Ползи от шведска ряпа
- Помага за борба с рака и предпазва от неговата поява - голямото и разнообразно количество антиоксиданти в шведската ряпа я прави изключително полезна, когато става дума за борбата с туморни образувания. Глюкозинолатите, съдържащи се в шведската ряпа, са много редки съединения, в чиито състав влиза сяра. Научно доказано е, че тези съединения влияят много добре на тумори, образувани в тялото. Антиоксидантите, които съдържа тази ряпа, помагат в борбата с окислителните процеси в организма, които се получават от вредните свободни радикали;
- Забавя стареенето на организма - всички зеленчуци, които влизат в семейство Кръстоцветни, в това число и ряпа Брюква, помагат много в забавянето на процесите, причиняващи стареене. Много помагат на нашите клетки правилно да се регенерират, да се делят и да могат да образуват здрави тъкани. Това е важно не само за това, че кожата ще изглежда млада, а помага и на всеки един орган от нашето тяло;
- Шведската ряпа помага за по-добро храносмилане - в шведската ряпа се съдържат голямо количество фибри, а това много помага за по-добро храносмилане. Тя помага много при запек и стимулира по-добрата работа на червата;
- Подсилва и стимулира имунната система - както казахме малко по-горе, в Рутабага се съдържа витамин С, а това е важно за борбата с различни инфекции и микроорганизми, носещи болести. Освен за по-добрата работа на имунната система, витамин С помага и за синтеза на колаген, който е от съществено значение за здравето и регенерацията на кожните тъкани, мускули, сухожилия и хрущяли;
- Помага за понижаване на високо кръвно - това се дължи на високото съдържание на калий, който пряко влияе върху кръвното налягане. Освен всичко друго Брюква помага и за понижаване на холестерола;
- Ускорява метаболизма - шведската ряпа много помага в борбата с килограмите, защото ускорява метаболитните процеси в тялото. Тази ряпа съдържа много растителни протеини, което я прави много подходяща за вегетарианци и вегани. Аминокиселините в състава на шведска ряпа помагат за правилния растеж и делене на клетките;
- Предпазва от остеопороза - шведска ряпа съдържа много цинк, калий, магнезий, манган и фосфор, а тези минерали имат важно участие в изграждането и регенерацията на веществото, което изгражда костите;
- Помага и за предпазване от диабет - в тази ряпа има много малко съдържание на въглехидрати, което я прави много подходяща за включване към диетата на хора, страдащи от диабет. Тя съдържа нишесте и много фибри, а това е превенция за скокове на кръвната захар;
4. Кой не трябва да консумира шведска ряпа
Въпреки всички ползи, които изброихме по-горе, има случаи в които консумацията на шведска ряпа е забранена, а ето кои са те:
- Когато се консумира в големи количества, това води до образуването на газове;
- Когато имате хронични заболявания, имате възпаление на храносмилателната система, трябва да избягвате консумацията на шведска ряпа. Това е, защото фибрите, съдържащо се в броквата предизвикват дразнене в лигавицата на стомаха;
- Има вещества в състава на тази ряпа, които са вредни. Те се намират на върха на ряпата. Ако имате слаба имунна система, те могат да причинят натравяне;
- Когато имате възпаление на пикочния мехур, не трябва да консумирате тази ряпа, защото тя засилва симптомите;
5. Кулинарна употреба на шведска ряпа
- Ястията, които биват приготвени с шведска ряпа, са много вкусни, полезни са и много разнообразни. Ряпата може да бъде част от вкусни супи, салати с ряпа, пудинги, гювечи. Може, както казахме по-горе, да бъде сварена, изпечена или да се направи пюре от ряпа.
Тази грудка може много добре да заеме мястото на ряпата, защото в нея също се съдържа захар. Ряпата е много добър заместител и на картофите, но както казахме, в нея има много малко въглехидрати;
- Можете да си направите много вкусна салата с тази ряпа, просто трябва да я настържете, да я посолите и да добавите лимонов сок и олио.
Коментари