Gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Как да се храним при инсулинова резистентност

Как да се храним при инсулинова резистентност

хранене при инсулинова резистентност

Промяната в начина на хранене може да има решаваща роля в овладяване на редица здравословни състояния, както и при лечение и превенция на много болести. Това важи и за храненето при инсулиновата резистентност.

Този тип хранене не е временна диета, а дългосрочен принцип, който може да постигне значителни резултати в превенция на преддиабета. За да се разбере същността на тази диета е нужно разбиране на самото понятие инсулинова резистентност.

Същност и причини за възникване на инсулиновата резистентност

Много от храните, които консумираме се разграждат до глюкоза (захар). Когато глюкозата навлезе в кръвта, панкреасът освобождава хормон, наречен инсулин, за да помогне на глюкозата да навлезе в клетките на мускулатурата, мазнините и черния дроб, където се използва за енергия.

В този смисъл глюкозата е гориво, от което много органи и системи в тялото се нуждаят, за да функционират правилно. А инсулинът действа като ключът за отваряне на клетките им, така че глюкозата да навлезе в тях и да ги захрани.

Когато клетките, по някаква причина, не могат да използват глюкозата за енергия, това води до високи нива на захарта в кръвта, тъй като тя не може да стигне успешно крайната си цел.

Когато тези нива на кръвна захар са по-високи, отколкото трябва да бъдат, панкреасът започва да работи извънредно, за да освободи достатъчно инсулин, в опит да реши този проблем. Това състояние на организма в медицината се нарича преддиабет, а неговата предистория обикновено е инсулиновата резистентност.

Затова състоянието често се нарича и нарушена чувствителност към инсулин.

Хроничната инсулинова резистентност често е причина за сериозни здравословни проблеми, като увреждането на органи - очите, крайниците и мускулите.

Инсулиновата резистентност може да прогресира не само до преддиабет, но и до диабет тип 2. Ето защо хората с инсулинова резистентност трябва да се стремят да регулират кръвната си захар ежедневно, с всяко едно хранене. Трябва да се научат сами да овладяват проблема чрез начина на хранене.

Същност на режима на хранене при инсулинова резистентност

Този режим на хранене не означава гладуване, а интелигентен избор на храни, времето на хранене и броят на порциите. Основното е редовното хранене, за да се регулира съставът на тялото, нивото на телесните мазнини, а оттам и теглото.

В идеалния случай храненето при инсулиновата резистентност трябва да бъде 3-4 пъти на ден, на малки дози. Добре е да има нощна пауза от 12-14 часа след вечерята.

Инсулинът достига пика на час-час и половина след хранене и после започва да спада. Трябва да се приема храна, когато инсулинът е най-нисък и това е основен принцип.

При високите му нива се получава складиране на мазнините от калориите, които тялото не успява да се усвои веднага. Препоръчителната пауза между храненията е 2-3 часа. Малките порции, разпределени на 3-4 хранения спомагат за ускоряването на обмяната.

Вторият начин да се подобрят метаболитните процеси, е чрез водата. Тя има нула калории, но тялото изразходва енергия, за да я усвои.

Третият начин е движението. Спортът е много необходим за правилната обмяна, дори да е само разходка навън.

Храни, които подобряват инсулиновата резистентност

Зелена салата

Изследванията показват, че има конкретни диетични принципи, които значително подобряват инсулиновата резистинтност - като ядене на повече постни протеини, фибри и здравословни мазнини. Храната, която трябва да се включи в диетата, е толкова важно условие, колкото и това, което трябва да се забрани или намали.

Зеленчуци

Нито една хранителна диета не би била пълна без тях. Но не всички зеленчуци са еднакви и крият опасност от превишаване на калорийните и въглехидратните нужди за деня.

Зеленчуците без нишесте са богати на хранителни вещества, без да са богати на въглехидрати или калории, докато нишестените зеленчуци от рода на царевицата, картофите и сладките картофи освен богатството на хранителни вещества, са и доста калорични.

Зеленчуците без нишесте, на които е добре да се наблегне в храненето си, са:

- зеленолистните зеленчуци като руколата, кейла, марулята, спанака;

- кръстоцветните зеленчуци като броколите, брюкселскота зеле, карфиола;

- аспержите;

- морковите;

- краставици;

- зелен боб;

- чушките;

- тиквичките;

- доматите, макар че технически са плодове, но ги причисляваме към зеленчуците.

Плодове

Плодовете имат и лоша слава в някои диетични режими, заради бързите въглехидрати (захари като фруктозата), но това често е преувеличение. Определени плодове могат да помогнат в обръщането на инсулиновата резистентност. Яденето на горски плодове е известно, че е свързано с намалена инсулинова резистентност, по-добър контрол на кръвната захар и по-добри нива на кръвна захар след хранене.

Така че, в режима е добре да влязат следните плодове:

- горски плодове като боровинките, малините, ягодите, къпините;

- цитрусите като лимона, лайма, портокала, грейпфрута;

- кивитата;

- прасковите;

- нектарините;

- кайсиите;

- пъпешът.

Пълнозърнести храни

Рафинираните въглехидрати като белия хляб, обогатените тестени изделия и сладкишите са често срещани основни продукти в стандартната хранителна диета в Европа. Но те не влияят добре на кръвната захар. Смяната на видовете въглехидрати, от рафинирани зърнени храни към пълнозърнести, е ключът в обръщането на инсулиновата резистентност.

Ето някои пълнозърнести храни, които е добре да присъстват по-често в менюто:

- ечемик;

- кафяв ориз или див ориз;

- елда;

- булгур;

- овесени ядки;

- киноа;

- пшеница;

- пълнозърнест хляб и паста.

Бобови култури и варива

Протеините намаляват инсулуиновата резистентност

Фасулът и бобовите култури съдържат много фибри, растителни протеини, витамини, минерали и антиоксиданти.Този вид храна е отлично допълнение към диетата за инсулинова резистентност.

Ето кои подходящи храни от тази група:

- черен боб;

- нахут;

- едамаме;

- фасул;

- леща;

- грах;

- соя.

Чист протеин

Установено е, че увеличаването на приема на протеини намалява инсулиновата резистентност, но конкретният вид протеин може да има значение. Сред подходящите храни, които осигуряват протеини са месата, както и животинските продукти и рибата. Някои предложения от тях:

- пилешко месо;

- пуешко месо;

- крехко свинско месо;

- агнешко месо;

- телешко месо;

- червено говеждо месо;

- бяла риба;

- скариди;

- тофу.

Здравословни мазнини

По отношение на полезните мазнини рибата не е единственият източник на такива, има и много други. Изследванията показват, че наситените мазнини могат да нарушат инсулиновата активност и да повишат инсулиновата резистентност, но ненаситените мазнини могат да противодействат на високата инсулинова резистентност. Затова трябва да се включат в харната. Ето някои добри източници на полезни мазнини:

- маслини и зехтин;

- авокадо и масло от авокадо;

- ядки и ядково масло;

- семена и масло от семена.

Храни, съдържащи диетични фибри

Яденето на повече фибри е един от най-ефективните диетични принципи в сферата на здравословното хранене.

Високият прием на диетични фибри намалява риска от развитие на диабет тип 2 с 20-30 процента. Като висок се отбелязва приемът на диетични фибри от поне 25 грама на ден при жените и повече от 38 грама на ден при мъжете.

Храните с високо съдържание на фибри са почти всички основни групи храни:

- зеленчуци;

- плодове;

- бобови растения;

- пълнозърнести храни;

- ядки и семена.

Храни, които се избягват при инсулинова резистентност

Трябва да се избягват храните с висок гликемичен индекс - лесните за усвояване въглехидрати, защото те карат тялото да отделя много инсулин. Това са захарните изделия, тестените храни с бяло брашно.

Неблагоприятни са, защото повечето тях са комбинирани с много мазнини. Въглехидратите в някаква степен се усвояват, но останалото се отлага под формата на телесни мазнини.

Оптималното хранене е отлична превенция на състоянието инсулинова резистентност и се препоръчва горещо от медицината и диетологията.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest