Скумрия
MackerelSkuša

Скумрия

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
24824k
Скумрия с маслини

Скумрията (Scomber scombrus) е една от най-масово консумираните риби в цял свят. У нас е широко разпространена и популярна, защото е на много достъпна цена, а и крие доста вкусови и здравословни ползи, за които ще се опитаме да ви разкажем повече.

Скумрията е морска риба от разред костурови. Към семейство Скумриеви влизат около 16 вида скумрии, разпръснати из различните части и климатични пояси на света. По принцип скумрията достига до 50 см дължина, с тегло до 1.5 - 1.7 кг в най-редките случаи.

Рекордът за най-голяма уловена скумрия е постигнат в Норвегия. Най-разпространена скумрията е в Атлантическия океан и свързаните с него морета — Балтийско море, Средиземно море и др. Черноморската скумрия прекарва зимата в Мраморно море, а край българските брегове може да се види през април-юни. Тя е известна под името чироз и се завръща наново през септември-януари доста по-охранена и висококачествена.

Скумрията е вретеновидна риба с аеродинамична форма. У нас най-разпространени са обикновената скумрия и кальос, които се различават по шарките. При обикновената скумрия са видими силно изразените ивици в горната част на тялото с точки, което не е обичайно за вида кальос.

Пушена Скумрия

Месото на скумрията е плътно, по-сухо в сравнение с някои други риби и сивкаво на цвят с добре изразено тъмно включване по страничната линия. Месото има високо съдържание на мазнини, което е по-високо при обикновената скумрия. Има характерен и доста силен аромат на тлъста морска риба.

Тенденцията за рибното богатство е лоша, а в това число влиза и популацията на скумрия. В Черно море тя е едно от най-застрашените животни. В световен план скумрията е една от най-важните риби и заедно с риба тон и херингата, тя е една от най-масово консумираните риби.

Тя е била и една от най-важните храни за оцеляването на крайморските и крайокеанските древни народи в Европа. Някога уловът на скумрия с мрежи в Средиземно море и в Мраморно море е бил изключително резултатен. До такава степен, че някои историци дори я наричат "рог на изобилието" заради големите пасажи. Днес обаче черноморската скумрия е на изчезване. Сред останалите видове скумрия са още испанска скумрия, кралска скумрия и канадска скумрия.

Състав на скумрията

Скумрията е източник на много белтъчини и мазнини, които изобилстват в рибата, уловена през зимата в по-северните райони. 100 г скумрия съдържа около 13 грама мазнини, което я превръща автоматично в една от най-мазните риби. В порция от 100 г скумрия има около 18 г белтъчини, които се усвояват тройно по-бързо от белтъчините в говеждото месо например.

Макар и мазна, скумрията е нискокалорична риба. Нужната дневна доза калории на човек средно може да се запълни от цели 700 г скумрия. Този популярен вид е много важен източник на омега-3 мастни ненаситени киселини, а само незначителни количества от мазнините съдържат холестерол.

Освен това тя изобилства от големи дози на минералните вещества - калий, фосфор, флуор, сяра, цинк, хлор, натрий, както и целият спектър от витамини В. Най-голяма е концентрацията на витамин В12 и витамин РР.

Филе от скумрия на фурна

В 100 г атлантическа скумрия се съдържат:

Калории: 205 Ккал Калории от мазнини: 125 Ккал; Мазнини: 13.9 г; Наситени мазнини: 3.3 г; Омега-3 мастни киселини: 2.6 г; Холестерол: 70 мг; Протеини: 18.6 г ; Натрий: 90 мг ; Калий: 314 мг; Желязо: 1.6 мг.

Избор и съхранение на скумрия

На пазара скумрия може да намерите във всякакво състояние – от прясно уловена до такава в замразено състояние цяла, чистена, без глави, само филе; пушена, осолена, консервирана в растителна мазнина или доматен сос. У нас масово разпространени са консерви скумрия с собствен сос, с гръцки сос или пък прословутите „Закуска” и салата Ропотамо.

Ако избирате прясна риба, вгледайте се в очите й и ако са много мътни, не я купувайте. Прясната риба винаги има бистър поглед и излъчва приятна морска миризма, а не на тиня. След като се улови скумрията има свойството да губи блясъка си, затова и трябва да търсите риба с лъскава и изпъстрена с шарки кожа.

Кулинарно приложение на скумрията

Скумрията често присъства на нашата трапеза, защото е изключително лесна за приготвяне и добре се съчетава с различни съставки в рецептите за риба.

Скумрията може да се сготви всякак. Популярни вариации са пържена скумрия, печена скумрия на скара или скумрия на фурна, както и задушена, варена на пара. По-едрите скумрии за подходящи за печене на скара, докато по-дребните екземпляри може да приготвите с доматен сос на фурна или друго съчетание по ваш вкус.

Вкусът на скумрията се комбинира отлично със съставки с висока киселинност – домати, лимони и съответно с по-кисели и остри на вкус сосове. Всякакви цитрусови плодове подхождат за овкусяване на скумрия.

Добре е да не замразявате скумрията, защото е мазна риба. Все пак, ако искате да сготвите замразена скумрия, важно е да отбележим, че не е нужно да я размразявате докрай преди да я подложите на кулинарна обработка. Оставете я да престои колкото леко да се отпусне и да можете да срежете костта й. Полуразмразената скумрия, печена на скара става невероятно вкусна, крехка и сочна.

Единственото, което можете да направите, е да овкусите със сол, червен пипер и малко лимонов сок. За заместители на скумрията се считат лефер, костур и риба тон. Подходяща напитка към ястие със скумрия са вина като Шардоне, Совиньон блан.

Ползи от скумрията

Полезната скумрия крие много големи здравословни преимущества и важни свойства. На първо място трябва да отбележим, че този вид риба изобилства от количества омега-3 мастни киселини, които имат много ползи. Те влияят благотворно на състоянието на кожата, на работата на сърцето, на мозъка, нервната система, действат превантивно срещу много заболявания, включително и Алцхаймер.

Скумрия осолена

Като мощен антиоксидант Омега-3 спомагат за укрепване на мембраните на клетките на организма за сметка на неутрализацията на свободните електрони. Това са радикали, които могат да пробият стените на клетките и да нарушат тяхната дейност. Това води до възникване на редица заболявания, включително и онкологични. За да избегнем това, е важно да се храним с подходящи продукти.

За хора с астма е препоръчителна редовна консумация на печена скумрия. Заради ненаситени мастни киселини в състава на скумрията, тя е храна, която благоприятства хармоничния ръст и развитие на децата. Освен това е много полезен и за бременни и кърмачки. За подрастващите скумрията също е важна храна, която може да възпрепятства дисбаланс между ръста и развитието на вътрешните органи.

Витамините от група В помагат за синтеза на ДНК и участват в метаболизма на мазнините. Ако редовно включвате скумрия е менюто си, може да регулирате нивата на кръвната захар в организма си. Освен това тази риба помага на храносмилателната система и действа укрепващо на нервната система. Има свойството да подпомага образуването на хемоглобина и насищането на кръвта с кислород.

Полезните мазнини в скумрията са важни за нашия мозък, кожата и косата. Фосфорът в рибата помага за строежа на много ферменти, които са двигатели на химичните реакции на клетките. Пак заради фосфорните киселини, които са тъканта на човешкия скелет, скумрията е полезна не само за децата, при които костната система се формира, но и възрастните, защото с годините се появява проблеми с опорно-двигателния апарат.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес