Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Топ 3 рецепти за лаврак

Топ 3 рецепти за лаврак

Лаврак

Предлагаме ви три страхотни рецепти за лаврак, малко по-различни от обичайните, с повече миризми и продукти. Първата рецепта е съвсем лесна за приготвяне. Поднесете с гарнитура от картофи, най-добре картофена салата.

Лаврак с копър

Необходими продукти: 2 лаврака, 1 връзка копър, 1 лимон, сол, черен пипер, листа от босилек, черни маслини, зехтин

Начин на приготвяне: След като вече сте изчистили и подсушили рибата, подправете я с черен пипер и сол. В корема ѝ добавете малко скълцан копър и няколко парчета от листата от босилек. По желание сложете и парче лимон.

В тава, в която сте сложили хартия за печене, разпръснете нарязаните маслини, поръсете с копър, босилек, малко лимонов сок. Отгоре сложете рибите и полейте хубаво със зехтин. Печете за 20–30 минути във фурната.

Риба

Лаврак с лук и моркови

Необходими продукти: 2 лаврака, 4 моркова, 2 големи глави лук, 6 скилидки чесън, ½ връзка магданоз, сол, смлян черен пипер, лимонов сок, бяло вино, зехтин

Начин на приготвяне: Изчистете лаврака и го поръсете отвътре и отвън с черен пипер и сол. Добавете в корема му малко накълцан магданоз и по едно парче лимон. Морковите обелете и измийте, след което нарежете на едри парчета. Лукът също се нарязва на по-дебели шайби.

Сложете в тава лука, морковите, скилидките чесън, поръсете с магданоз, подправете с малко сол. Отгоре наредете двете риби, долейте в тавата бяло вино, зехтин и половин изстискан лимон. Запечете за около 20 минути.

Последното предложение е за лют лаврак с аромат на джинджифил. Когато слагате от подправката, имайте предвид, че е много ароматна – ако не сте готвили с нея преди, не прекалявайте с количеството. Ето и какво ви е нужно:

Лаврак с пресен лук и джинджифил

Риби

Необходими продукти: 4 филета лаврак с кожа, връзка пресен лук, 4 скилидки чесън, 3 червени люти чушки, 1 с.л. соев сос, зехтин, парче пресен джинджифил.

Начин на приготвяне: Нарежете чушките и джинджифила на тънки жулиени. Чесънът се нарязва на тънки филии. В тиган загрявате зехтин и слагате филетата да се запържат – първо от страната на кожата.

Тиганът задължително трябва да бъде много добре загрят – когато кожата стане златиста, обърнете за около минута да се запържи и от другата страна.

Изваждате ги и в същата мазнина, ако е нужно добавете още зехтин, слагате филиите чесън, джинджифил, чушките. Оставете ги да се запържат и малко преди да отстраните от котлона, сложете нарязания пресен лук.

Бялата част на лука нарежете на жулиени, а перата нарежете на парчета, за да не са толкова дълги. Слагате и супена лъжица соев сос в тигана и отдръпвате от котлона. Сложете в чиния част от лютата гарнитура и филе от лаврака.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest