Почти всеки, който обича риба и морски деликатеси, е фен и на месото от раци. Като почти всички морски дарове, така и то е много полезно, а и освен това се приготвя много бързо. Ето защо тук Ви предлагаме 3 по-интересни рецепти с раци, които можете да пробвате винаги когато пожелаете.
Раци във винен сос
Необходими продукти: 20 рака, 200 мл бяло вино, 150 мл вода, 2 глави лук, 3 скилидки чесън, 1 морков, 2 с. л. масло, сол, лимонов сок и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне: Раците се почистват и измиват. Слагат се в дълбок съд и се заливат с виното и водата. Когато кипнат, към тях се прибавят ситно нарязаните зеленчуци. Когато всички продукти са готови, раците се изваждат и се слагат в плато или се разпределят в чинии. Сосът, в който са се варили, се претрива през цедка или се пасира и се подправя с маслото, солта, лимоновия сок и черния пипер. С него се заливат готовите раци.
Раци с ориз
Необходими продукти: 20 рака, 6 корена магданоз, 2 глави кромид лук, 1/2 ч.ч. масло, 3/4 ч.ч. ориз, сол и черен пипер на вкус, 1 ч.л. куркума, няколко стръка ситно нарязан копър
Начин на приготвяне: В подсолена вода с пуска ситно нарязаните магданозени корени и след 30 мин към тях се добавя почистените и измити раци. Варят се около 1 час, изваждат се и месото им се отделя. Отделно в маслото се запържва ситно нарязаният лук и се залива с около 2.5 ч.ч. от прецедения бульон, в който са се варили раците. Котлонът се намалява, оризът се подправя със сол, куркума и черен пипер и се вари до пълна готовност. Изсипва се в чинии, отгоре се подрежда месото от раците и се поръсва с копър.
Мариновани раци на скара
Необходими продукти: 12- 15 рака, 7 с.л. зехтин, 3 с. л. лимонов сок, 2 скилидки чесън, сол и черен пипер на вкус, няколко листа пресен естрагон
Начин на приготвяне: Раците се почистват и измиват добре. В хаванче се смесват всички останали продукти и се начукват до получаването на хомогенна смес. С нея се намазват раците, като се набляга повече на долната им част. Пекат се по 5 мин от всяка страна на достатъчно добре затоплена скара. Ако е останал от маринатата, можете по време на печенето да ги поръсвате с нея.
Коментари