При киселини и рефлукс трябва да знаеш това!
gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»При киселини и рефлукс трябва да знаеш това!

При киселини и рефлукс трябва да знаеш това!

ЕлиЕли
Помощник Готвач
3825454
При киселини и рефлукс трябва да знаеш това!
Универсален панер-органайзер за отцеждане - 45 см
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсален панер-органайзер за отцеждане - 45 см
11.00 лв.
Виж ››

През последните години са правени редица изследвания, които показват, че броят на хората, страдащи от киселини в стомаха се е увеличил почти двойно. Това се дължи на всичките храни, които са с лошо качество, пълни с химикали и оцветители.

Това познато и много неприятно чувство се появява поради движението на стомашните киселини и ензими от стомаха към хранопровода. Стомашните киселини са способни да предизвикат парене, стомашен дискомфорт, най-често в горната част на стомаха и по целия хранопровод. Пораждат се именно от покачването на стомашната киселина към хранопровода. Ето защо правилното хранене, диетата, режимите и консумирането на качествени, по възможност домашни храни, са за предпочитане.

Ето какво трябва да знаем и да правим при проблеми с киселините:

1. Приемайте по-малки количества храна

Разделете едно хранене на три или четири, защото поглъщането на големи количества храна пълни стомаха, натоварва го и го кара да отделя повече стомашни киселини. Именно те се връщат към хранопровода и причиняват киселините.

2. Бъдете спокойни по време на хранене и дъвчете бавно

Стресът на работно място е неблагоприятен за нас и нашия стомах, когато обядваме там. Стресът също повишава образуването на стомашни сокове. Ето защо успокойте ума и се нахранете спокойно, пуснете си релаксираща музика, гледайте нещо, което ви харесва. Създайте си приятна атмосфера по време на хранене.

3. Раздвижете се след хранене

При киселини и рефлукс трябва да знаеш това!

Правилната стойка по време на хранене е важна, но по-важно е да постоите прави и да се поразходите, след като сте хапнали.

4. Избягвайте тесни дрехи

Стегнати дънки и колани или дрехите, които се впиват във вас - забравете ги! Така притискате стомаха си.

5. Избягвайте лютото

Без люто, защото то ускорява процеса на отделяне на стомашен сок. Ето защо трябва да избягвате лютото, силно подправените храни, кафето, доматените изделия, чесъна и млечните продукти.

6. Дъвчете дъвка

При киселини и рефлукс трябва да знаеш това!

Грешно е разбирането, че дъвката дразни стомаха. Напротив, дъвката е един от най-добрите ви приятели при проблеми с киселините и рефлукса. Тя доста засилва слюноотделянето, което успокоява стомаха. И не само. Благодарение на засиленото отделяне на слюнка тя измива хранопровода и връща ненужното в стомаха.

7. Спете на висока възглавница

Също както трябва да постоим прави или да повървим пеша след хранене, така и спането на висока възглавница ще ни помогне, ако имаме киселини. Важно е обаче да не прекаляваме с височината, за да не присвием стомаха си прекалено много, защото има възможност този метод за справяне с проблема да не даде желаните резултати.

8. Спортувайте

При киселини и рефлукс трябва да знаеш това!

Спортът е здраве, са казали хората, и са прави. Колкото повече се движим, колкото повече натоварваме тялото си с различни упражнения, толкова повече мазнини изгаряме. Именно благодарение на това ние можем да помогнем на стомаха си, защото мазнините забавят работата му, докато спортът ускорява процеса на храносмилането. А когато тя бива забавена, има голяма вероятност да получим киселини. Така че благодарение на спорта хем се грижим за стомаха си, хем поддържаме красива фигура.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати