gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Как се прави тахан?

Как се прави тахан?

Как се прави тахан?

На фона на мръсния въздух, който нахлува в белите ни дробове (България е в челните позиции по завишаване на нивата на прахови частици в Европа) и на всички боклуци, които консумираме, ние все по-често се замисляме за онези здравословни и лечебни храни, които в не толкова далечното минало са ни били предлагани и които днес срещаме предимно под названието биопродукти.

Всъщност не всичко е загубено, както се казва. И това е чудесен увод за статията ни за тахана - онази позабравена храна, която се нарежда сред най-здравословните и лечебни храни, даряващи ни жизненост, здраве, енергия и младост, която последните години търпи възход.

Преди да ви покажем как да си приготвите сами тахан в домашни условия, ще ви разкажем малко повече за него.

Таханът е типична ориенталска храна, с която ние се запознаваме, след като страната ни попада в османски ръце. Той се приготвя от сусам и именно от него се прави прочутата тахан халва, както и една от модерните храни на последното десетилетие - хумуса. Да прибавим и любимата ни салата, известна като Баба Гануш.

Хумус се прави с тахан

В България тахан се произвежда предимно в Хасковския район, основно в Харманли и Ивайловград. Именно там на децата вместо обичайната филия, намазана с лютеница, се е предлагала филия, намаза със смесен с мед и тахан. Истинска вкусотия!

Как да си направим тахан?

Идва ред и да ви покажем колко лесно можете да си приготвите сами тахан в домашни условия, а го консумирайте както желаете. Или подсладен, или под формата на добавка към салати и предястия, или пък за основа на любимия ни хумус.

За да си направите 1 бурканче с тахан, ще са ви необходими само 240 г сусамово семе и 80 мл зехтин. Зехтинът може да бъде заменен с олио от гроздови семки или в краен случай със слънчогледово олио.

Сусамов тахан

Включвате фурната на 180 градуса, пускате вентилатора и след като тя е загряла, пъхате в нея за 8 мин разстлания в тава сусам. Важно е по време на печенете да го бъркате непрекъснато, за да не загори, а да придобие само приятен златист цвят.

След като семенцата изстинат, ги прехвърляте в купа и ги смилате с помощта на пасатор или блендер.

Към тях при разбъркване се добавя постепенно и олиото до получаване на желаната гъстота.

Това е! Само помнете, че приготвената смес се съхранява в хладилник!

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати