gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Идеи за апетитни плънки за пълнени картофи

Идеи за апетитни плънки за пълнени картофи

Кристина БоневаКристина Бонева
Помощник Готвач
182315189
Идеи за апетитни плънки за пълнени картофи
Универсален панер-органайзер за отцеждане - 45 см
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсален панер-органайзер за отцеждане - 45 см
11.00 лв.
Виж ››

Картофите са любима и леснодостъпна храна за много домакинства. Те могат да бъдат приготвяни по много и различни начини и винаги да бъдат вкусни и апетитни. Тук ви предлагам няколко вида плънки, с които да напълните вашите картофи, за да впечатлите семейството или гостите си.

За начало е необходимо да изберете по-едри картофи, които да измиете добре и да сварите до полуготовност. Това означава, че при набождане с вилица тя трябва да влиза лесно в картофа, но да не се нарушава целостта му.

Полусварените картофи се разполовяват и издълбават с вилица, след което се пълнят с избрания от вас пълнеж. Ето и видовете апетитни плънки за пълнени картофи, които ви предлагам:

1. Плънка от кайма

Пълнени картофи с кайма

Необходимите продукти за 4 броя картофи са:

Кайма - 250 г

Лук - 1 глава

Домат - 1 бр.

Кашкавал - 150 г

Сол

Черен пипер

Кимион

Босилек

Зехтин

Лукът, домата и каймата се запържват, добавят се подправките и издълбаните картофи се пълнят с плънката. Поливат се със зехтин и се пекат в загрята на 200 градуса фурна за около 20 минути. Пет минути преди да извадите картофите, ги поръсете с настърган кашкавал и изчакайте да придобие златист цвят.

2. Плънка от гъби и маслини

Пълнени картофи с плънка от маслини и гъби

За нея ви трябват следните продукти:

Картофи - 4 бр.

Гъби - 200 г

Маслини - 10 бр.

Кашкавал - 100 г

Сол

Чубрица

Черен пипер

Масло

Олио

Гъбите се запържват с олио и масло. Издълбаната част от картофите се смесва с настъргания кашкавал добавят се гъбите, почистените от костилките маслини и подправките и всичко се разбърква. С тази смес се пълнят картофите се пекат в загрята на 200 градуса фурна за около 15-20 минути.

3. Плънка от шунка и моцарела

Пълнени картофи
Снимка: Yordanka Kovacheva

Картофи - 4 бр.

Моцарела - 120 г

Шунка - 200 г

Масло

Черен пипер

Сол

Зехтин

Сварените и издълбани картофи се посоляват и във всеки от тях се поставя по една бучка масло. Издълбаната част от картофите се смесва с моцарелата, подправките и нарязаната на ситно шунка и с така приготвената плънка се пълнят картофите. Заливат се със зехтин и се пекат на 200 градуса за около 15 минути.

4. Картофи със сирена

Пълнени картофи със сирена

За тази рецепта ще ви бъдат необходими:

Картофи - 4 бр.

Сирене - 100 г

Извара - 50 г

Кашкавал - 50 г

Моцарела - 100 г

Зелен лук (на вкус)

Магданоз

Масло

Зехтин

Картофите се издълбават и вътрешната им част се намачква. Към нея се добавят настърганите сирена, нарязаният на ситно лук и подправките. Всичко се разбърква добре и с тази смес се пълнят "лодките", в които предварително има поставена по една бучка масло. Картофите се поливат със зехтин и се пекат на 200 градуса за около 20 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати