Как да си направим бутер тесто

Как да си направим бутер тесто

Бутертесто

Класическият начин за приготвяне на бутер тесто в домашни условия отнема прекалено дълго време – над пет часа. Съществува и бърз начин за приготвяне на бутер тесто.

Ако искате да направите тесто по класическата рецепта, както са го правели едно време, замесете тесто от брашно, вода и сол на върха на ножа.

Разточете тестото на дебел пласт. В средата му сложете парче меко масло или масло, което е смесено с брашно до състояние на трохи. Тестото се завива и се разточва отново. След това се прегъва на две, после на още две и така, докато се получи малка топка.

След половин час тестото се изважда и всички действия се повтарят с добавка на нова порция масло. След това отново тестото отива в хладилника.

Следва ново изваждане след още половин час, нова порция масло и разточване и отново престой в хладилника. След като тестото се извади за трети път и всички действия се повторят отново, то се оставя за един час в хладилника.

Бухти

За приготвянето на бързо бутер тесто са необходими 2 чаени чаши брашно, 200 грама масло, една щипка сол, половин чаена чаша вода, 1 супена лъжица оцет, половин супена лъжица захар.

Брашното се пресява, добавя се нарязаното на парченца студено масло. С бързи движения с ножа се нарязва маслото до размера на грахово зърно, като непрекъснато се смесва с брашното, докато се реже.

Тестото не се меси с ръце, тъй като маслото омеква от топлината на ръцете и поема повече брашно, от което тестото става не толкова нежно. Разтваря се солта и захарта в студената вода и се добавя оцетът.

Течността се добавя към тестото и тогава с ръце се замесва гладко и блестящо тесто, като при нужда се добавя брашно или вода.

Оцетът повишава качеството на бутер тестото. При недостатъчно оцет не се получават характерните за бутер тесто слоеве, а при прекаляване с оцета се разваля вкусът на тестото.

Тестото се покрива с прозрачно фолио и се оставя за два часа в хладилника. Преди да се пече, тестото се разточва, леко се поръсва с брашно и се прегъва на четири.

След това се разточва, отново се прегъва и това се повтаря още веднъж. Така тестото се насища с въздух и става по-въз душно и вкусно. Да се избягва оформянето на печивата с ръце, да се използва остър нож за оформянето.

Рейтинг

5 5
4 4
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати