Как да изпечем патладжан

Пържени патладжани
Професионално точило за ножове Samurai Pro
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Професионално точило за ножове Samurai Pro
7.50 лв.
Виж ››

Патладжани се пекат на котлон, това е класически начин, но след изпичането на зеленчуците се налага основно почистване на котлона. За да не губите време в излишно чистене, постелете парче фолио върху котлона и сложете патладжана върху него. Така ще избегнете нагара върху котлона.

Патладжани се пекат на фурна. В леко загрята фурна сложете патладжана – в тава, застлана с фолио, или върху решетката на фурната, върху която сте сложили голямо парче фолио. След като патладжанът омекне, го извадете от фурната.

Патладжанът може да се запече и в микровълнова фурна. За целта се отрязва горната част на патладжана, където се намира дръжката. Набожда се на няколко места с нож, като разрезите трябва да са дълбоки.

Патладжанът се поставя в чиния без метални украси. Микровълновата фурна се включва на пълна мощност. Времето за изпичане на патладжана зависи от неговия размер и от мощността на микровълновата фурна.

След като поомекне, патладжанът се изважда, разрязва се на две на дълго и се слага в чиния така, че да изтече от него цялата горчива течност. Докато патладжанът се пече в микровълновата фурна, се отделя много пара и кондензираните капки се стичат по вратичката. Затова под вратичката се слага кърпа, която да попива водата.

Готвене на патладжани

Патладжани могат да се опекат и в ястия. За да се направи патладжан на фурна с доматено пюре, зеленчукът се нарязва на парчета, без да се бели. Пече се на скара или се запържва за няколко минути от двете страни до златисто. Всяко парченце се топва в доматено пюре от двете страни, поръсва се с нарязан на ситно босилек и се украсява с парче сирене или кашкавал. Запича се на фурна, докато сиренето не се разтопи.

Салатата от печен патладжан се прави много лесно. Патладжанът се изпича на фурна до омекване. Обелва се, изплаква се леко и се нарязва на едро. Добавя се нарязан на ситно чесън и пресен кориандър, нарязан на ситно. Подправя се с лимонов сок, сол и черен пипер.

Патладжан на скара се прави, като се нарязва на едри парчета на дълго, напръсква се обилно със зехтин и се пече на скара. Запечените парчета се нареждат в тава, напръскват се с балсамов оцет, поръсват се с листенца мента и настърган кашкавал и се запичат до разтопяването на кашкавала.

Рейтинг

5 3
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати