Да си направим сами желирани бонбони

Желирани бонбони

Бонбонките, които ежедневно виждаме навсякъде около нас в магазините, са с високо съдържание на захар, изкуствени оцветители и фруктозен царевичен сироп. Децата обаче безкрайно много ги обичат и затова можем да прибегнем до хитринка и да си направим плодови желирани бонбони у дома. Вярвате ли, че е възможно да си направим здравословни желирани бонбони? Отговорът е да! Това е напълно възможно.

Приготвените в домашни условия бонбони съдържат истински плодове с всички витамини и минерали.

Желатинът в тях е богат на хранителен колаген и протеини. Той има противовъзпалително действие, подобрява храносмилането и прави кожата, косата и ноктите здрави. Винаги предпочитайте желатин с добро качество.

Предлагаме ви различни рецепти за здравословни желирани бонбони:

Желирани бонбони

Желирани бонбони с мед

Необходими продукти: 3 ч.ч. прясно изцеден плодов сок, 8 с.ч. чист желатин, 7 с.л. натурален пчелен мед, 1 ч.л. екстракт от ванилия

Начин на приготвяне: Налейте сока в тенджера и поръсете желатина отгоре. Оставете да постои, докато се разтвори желатинът. След това разбийте добре с тел. Така съставките ще се смесят идеално. След това сложете тенджерата на средно силен котлон. Изчакайте течността да се загрее, като внимавате да не заври. Течността ще се промени от много гъста до течна и рядка. Трябва цялото количество желатин да се разтвори добре. Можете да проверите, като потопите пръст в течността.

Ако сместа е гладка, означава че е готова. В случай че е на гранулки, я оставете още на котлона. Когато желатинът е напълно разтворен и течността е гладка, прибавете меда и екстракта от ванилия и отново разбийте много добре с тел. Готовата смес можете да изсипете в силиконови формички за печене или в тавичка. Поставете в хладилника за 3 часа или повече.

Важно е течността да се стегне. След това извадете бонбонките от формичките и ги сложете в буркан, който много добре се затваря. Ако сте изсипали течността в тавичка, можете да нарежете на различни формички, след като се е стегнала. Отново сложете в буркан и съхранявайте в хладилника около 10 дни. Бонбоните не са дълготрайни като купените от магазина, но пък са здравословни и много вкусни.

Желирани бонбони

Желирани лимонови бонбони

Необходими продукти: 2 1/2 с.л желатин, 2 ч.ч. захар (ако искате да са по-сладки сложете повече захар) + още за овалване, 1 ч.ч. прясно изстискан сок от лимон

Начин на приготвяне: Сложете желатина в купичка и го залейте с четвърт чаена чаша студена вода. Оставете да набъбне за 5 минути. На средно загрят котлон сложете тенджера и смесете захарта с половин чаена чаша вода. Бъркайте непрекъснато, докато захарта се разтвори.

След това спрете да разбърквате и оставете водата да заври. С помощта на четка, натопена във вода, оберете стените на тенджерата, за да не се кристализира захарта по стените. Махнете тенджерата от котлона и прибавете набъбналия желатин и лимоновия сок.

Разбърквайте добре всички съставки и ги изсипваме в тавичка с приблизителни размери 20 см на 20 см. Покриваме с прозрачно фолио и оставяме 4 часа в хладилника, за да се стегне добре. След това обърнете тавичката върху чиста дъска и с нож, потопен в гореща вода, нарежете на различни формички. Всяко парченце оваляйте в захар. Получават се около 30-40 бонбона

Как да си направим различни цветове?

Червен или розов цвят можем да постигнем с червено цвекло, ягоди, моркови и малко лимонов сок.

Жълт цвят можем да добием от жълти круши, жълти ябълки и малко лимонов сок.

Лилав цвят получаваме от червено зеле, къпини, сини боровинки, малко червено цвекло и една ябълка (черно грозде също е подходящо).

Зелена багра добиваме от киви, краставица, зелени ябълки и лайм.

Оранжев цвят получаваме от моркови, портокали, джинджифил и малко сок от манго.

Ананасът не е подходящ за подобни рецепти, защото веществата в него пречат на желатина да се стегне. Гроздето също не е подходящо за направата на желирани бонбони.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати