За ползите от царевичен грис

Полента
Комплект от 3 японски ножа с калъф за носене-30%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 японски ножа с калъф за носене
79.00 лв.
55.00 лв.
Виж ››

Царевичният продукт се получава чрез смилане на царевица до постигане на прахообразна текстура под формата на брашно или грис. Можем да го срещнем в различна цветова гама - от жълт, бял, син или червен в зависимост от сорта царевица, който е използван.

За разлика от брашното, направено от пшеница, царевичното не съдържа глутен, което го прави подходящо за употреба от хора, страдащи от цьолиакия (непоносимост към глутен). Освен това съдържанието на мазнини в него е много по-малко, което го прави предпочитан продукт за здравословно хранене. Полезните му качества се допълват и от факта, че в него няма холестерол и е начин за справяне с наднорменото тегло, както и за превенция от развитието на сърдечно-съдови заболявания.

Също царевичното зърно е богато на минерали и витамини, нужни за доброто здраве на човека. Само в 100 грама грис се съдържат 18 основни аминокиселини, както и магнезий, желязо, малко фосфор, калий, селен, витамин В6, В 9, В 12, А, Е, К и други.

Въглехидратите в царевичния грис съставляват 76 % от калориите в него, осигурявайки голяма част от енергията, която предоставя на организма. Те са такива, че предпазват от развитие на диабет, сърдечно-съдови заболявания и някои видове рак.

Царевичен грис

Фибрите, от своя страна, предават чувство на ситост, също и не позволяват появата на запек. Една чаша царевичен грис съдържа 8.9 грама фибри, което се равнява на 36 на 100 от дневните нужди при жените и 23 на 100 за мъжете.

Благодарение на съдържащото се желязо се активират определени ензими в човешкото тяло за производството на енергия. Освен това оптималното количество на желязо в тялото подобрява транспорта на кислород, подпомагайки еритроцитите (червените кръвни клетки) в техния пренос.

Този химичен елемент играе важна роля за нормалната мозъчна функция като активира ензими, нужни за производството на невротрансмитери (химическо сигнално вещество на нервната система).

А фосфорът в царевичното брашно участва в структурата на ДНК, образува компонент от клетъчните мембрани, също е от жизнено важно значение за поддържане на костите ни в добро здраве.

Освен че е много полезен, царевичния грис е много вкусен и често присъства в различни кулинарни изкушения. От него могат да бъдат приготвени страхотни тестени изделия, да се използва като добавка в някои супи, за направата на каша (качамак) с малко добавка сирене и масло и други. Често се използва и като средство за паниране на риба или пилешко месо.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Ели
Ели
06.03.2015 22:58
Стига да не е от ГМО царевица.
3
0
любопитко
любопитко
07.02.2015 22:00
Хубава статия дори си нямах на представа че съдържа толкова ценни съставки гриса
0
0