Български постни манджи

1 от 4 Снимки

1. Леща яхния


Необходими продукти: 250-300 г леща, 1 глава лук, 10 скилидки чесън, 1 морков, 2 ч.л. червен пипер, сол, чубрица, 1-2 домата, 1 червена чушка, 3-4 с.л. мазнина, стрък целина, 2 с.л. брашно

Начин на приготвяне: Лукът, чесънът и морковът се наситняват. Задушават се с малко вода и мазнината.

Лещата се измива добре. Слага се в подходяща тенджера заедно с червения пипер и 2-3 чаши вода или бульон. Задушава се около 20 минути.

Към лещата се добавят настърганите домати и наситнените чушка и целина. Подправя се с останалите подправки и при нужда се долива още течност. Слага се да се вари още малко, след което се прибавя и размитото с вода брашно. Когато се свали от котлона, се поръсва с нарязан магданоз.

Под нарицателното българската кухня се обобщават всички традиционни български ястия в комбинация със заимстваните от други страни традиции, трайно залегнали и широко използвани и у нас.

Един от най-големите дялове в българската кухня заемат постните манджи. Рецептите са формирани в продължение на векове.

Традициите на приготвяне и овкусяване представляват уникална симбиоза от европейската и азиатска кухня. Някои от най-обичаните постни ястия у нас, може да разгледате в галерията горе. Те са гарантирано вкусни, стават за всеки ден, а може и да поднесете и на Бъдни вечер.

Рейтинг

5 5
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати