Пет начина за овкусяване на салати

овкусяване

Основно правило при овкусяването на салатите е то да става непосредствено преди консумирането. В тази статия ще откриете 5 апетитни начина за овкусяване на салати.

1. Ранч дресинг

Първият дресинг е кремообразен и лесен за приготвяне. 3-4 супени лъжици от него са достатъчни за овкусяване на една салата. Необходими са ви 2 супени лъжици добре разбита суроватка, 1 супена лъжица майонеза, сол, прясно смлян черен пипер и по желание ½ чаена лъжица оризов оцет, 1/4 чаена лъжичка чесън на прах, 1-3 супени лъжици ситно нарязан пресен лук, мента, и/или магданоз. Всичко се разбърква добре и се оставя да предстои в хладилника 3 дена преди употреба.

2. Италиански дресинг

Дресинг

За овкусяване на салата се използват 3-4 супени лъжици. За приготвянето му ви трябват 1 чаша зехтин (може и масло от рапица); 1/4 чаша оцет от бяло вино, 2 супени лъжици червен винен оцет; 1 голяма скилидка чесън (пресована), 2 супени лъжици ситно нарязан шалот (вид дребен лук, можете да използвате и обикновен); 2 супени лъжици ситно нарязан червен пипер; 2 супени лъжици дижонска горчица; 1 чаена лъжичка мед; 1 чаена лъжичка сол (или повече, по ваш по вкус), 1/4 чаена лъжичка изсушен риган, 1/4 чаена лъжичка изсушена майорана; щипка червен пипер (лют, на люспи), прясно смлян черен пипер на вкус. Смесете всички съставки в буркан. Бъркайте до получаване на хомогенна смес. Затворен дресингът може да престои в хладилника няколко седмици.

3. Сийзър дресинг (Caesar)

За една купа сос са ви необходими: 5 филета аншоа, 3 скилидки чесън (нарязани), 1 чаена лъжичка прясно смлян черен пипер, 1/4 чаша лимонов сок, 2 супени лъжици шери или червен винен оцет, 1 супена лъжица горчица, 1/2 чаша студено пресован зехтин и 1/2 чаша настърган пармезан.

Салата

В хаванче намачкайте филетата аншоа с чесъна и пипера. Добавете лимоновия сок, оцета и горчицата. После добавете зехтина и пармезана и подправете според вкуса си. Можете и да смесите всичко в блендер. Охладете в запечатан контейнер една седмица преди употреба.

4. Дресинг със синьо сирене

Приготвя се от една купичка натрошено синьо сирене, 1/4 чаена чаша заквасена сметана, 1/4 чаша суроватка, 2 супени лъжици майонеза, 2 супени лъжици лимонов сок, сол и черен пипер на вкус. Последователно всички съставки се сместват и поставят в хладилник за седмица.

5. Балсамов винегрет

За около една чаша са ви необходими ¾ чаша екстра върджин зехтин, 1/4 чаша балсамов оцет, сол, прясно смлян черен пипер. По желание можете да добавите супена лъжица горчица, накълцани лук, счукан чесън, намачкани билки, чаена лъжичка сушени билки, супена лъжица мед или кафява захар.

Всичко се слага в буркан и се разклаща до омесването на съставките. Ако не добавяте пресни продукти, дресингът може да издържи до седмица извън хладилника. Преди всяко овкусяване сместа се разклаща добре.

Рейтинг

5 1
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати