Неустоими виенски сладкиши

Неустоими виенски сладкиши

Една от най-красивите столици на Стария континент - Виена, е известна с много неща. Едно от нещата, които допълват аристократичния ѝ облик, са сладкарниците. Ето и кои са най-забележителните виенски сладкиши, които могат да изкушат всеки любител на десертите.

Торта Сахер

Това не е просто сладкиш, а торта, която разказва своя собствена история и се е превърнала в запазен символ на австрийската столица.

Необходими продукти: 130 г масло, 110 г пудра захар, ванилия, 6 жълтъка, 130 г шоколадова глазура, 6 белтъка, 110 г кристална захар, 130 г брашно, сладко от кайсии.

За глазурата: 250 г шоколад, 200 г захар, 125 мл вода.

Леко затопленото масло се разбърква с пудрата захар и ванилията до лека пяна. Един след друг се добавят жълтъците и разтопеният шоколад и се разбъркват с тел за яйца. Белтъците се разбиват на сняг, добавя се кристалната захар и се разбива до втвърдяване.

Неустоими виенски сладкиши

Накрая се добавя брашно без много бъркане. Пече се около час. Глазурата се приготвя като сварите захарта и водата за около 5 минути и към тях прибавите предварително затопления шоколад.

Когато блатът е готов, се разделя на 2 равни части, които се слепват с помощта на сладкото от кайсии.

Виенски сладкиш с череши

Необходими продукти: 400 г череши, едно пакетче масло, 140 г пудра захар, 200 г брашно, 5 г бакпулвер, 1 ч.л. ванилия, 2 бр. яйца.

Оставете маслото да се размекне на стайна температура и го разбийте със захарта. Прибавете едно по едно яйцата и продължете да разбивате.

Прибавете брашното, бакпулвера и замесете тесто. Сложете го в намаслена тава, отгоре наредете предварително почистените череши и запечете за 30-35 минути на 180 градуса. По желание може да поръсите с пудра захар.

Неустоими виенски сладкиши

Ябълков щрудел

Необходими продукти: пакет фини точени кори, 50 г галета, 100 г краве масло, 750 г ябълки, 2 с. л. лимонов сок, 100 г смлени орехови ядки, 50 г захар, 1 ч. л. канела, 50 г стафиди, 1 ванилия, 2-3 с. л. ром.

Нарежете ябълките на тънки полумесеци, а след това добавете прясно изцеден лимонов сок, за да не потъмнеят. Добавете орехите, захарта, канелата, стафидите, ванилията и рома. Разтопете малко масло в тиган и добавете галетата, докато се запържи до златисто.

След това вземете една кора, поръсете с галета и после добавете от плънката. Завийте добре и започнете да подреждате в тава. Когато сте готови, залейте с разтопено масло. Печете на 180 градуса около час.

Рейтинг

5 2
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати